Etter flere knivepisoder i sommer og høst har politiet nå fått anledning til å visitere personer og kjøretøy i Stjørdal sentrum.

– Vi kan ikke sitte stille i båten når vi ser denne utviklingen. En kniv er definert som et våpen, og det er ikke lov til å gå rundt med kniv. Det utgjør et formidabelt skadepotensial, sier politioverbetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor.

Kniv på skolen

I sommer og høst har det vært flere episoder med kniv i Stjørdal.

– I enkelte av disse hendelsene har vi kommet over ungdommer helt ned i ungdomsskolealder som har kniv på seg. Enkelte har også hatt med kniv på skolen, forteller Ulvin.

Signalene fra ungdommer som er pågrepet, og som kan knyttes til ordensforstyrrelser og andre straffbare forhold, har vært tydelige: «Alle går rundt med kniv».

– De har sagt til oss at de har kniv for å forsvare seg, og at det gir et fryktsymbol i enkelte miljøer. Nå håper eller tror vi ikke at dette problemet er så stort som ryktene tilsier, men vi vil sjekke ut om det er et fenomen, sier Arne Henrik Ulvin.

Lavere terskel

Stjørdalspolitiet sendte i høst en anmodning til Trøndelag politidistrikt om å få mulighet til å visitere personer og kjøretøy for å avdekke våpen som kniver og andre stikkvåpen og gjenstander.

– Vi erfarer at terskelen for å ha med seg og benytte kniv er blitt lavere den senere tid, særlig blant ungdommer, sier lensmann Marit Helene Stigen.

Det ble i forrige uke besluttet at politiet får anledning til denne visitasjonen. Den gjelder hovedsakelig i Stjørdal sentrum i et gitt tidsrom de kommende helgene. Allerede sist helg startet ordensmakten med visiteringen – uten resultat.

– Det skal gjennomføres så skånsomt og hensynsfullt som mulig, understreker Stigen.

– Offensiv holdning

Politiet er bekymret for utviklingen, men vil heller ikke skape frykt blant innbyggerne i Stjørdal med det nye tiltaket.

– Dette er et forebyggende tiltak. Vi vil forsikre oss om at det er trygt for ungdommer i Stjørdal å oppholde seg i sentrum, og det skal være trygt for foreldre og foresatte å sende sine håpefulle til sentrumsområdet, sier lensmann Stigen.

– Nå viser vi en offensiv holdning og ønsker å være i forkant, legger hun til.

Politioverbetjent Arne Henrik Ulvin opplyser at både ungdommene selv, foreldre og skoleverket er viktige samarbeidspartnere.