Det sier Tonje Rønning; Saksvik-jenta som søndag ble tidenes første kvinnelige vinner av Norsk Derby for stående fuglehund. Konkurransen ble første gang arrangert i 1946.

– Norsk Derby er som en NM for unghunder. så jeg har jo på en måte Norges beste unghund, sier Tonje. Torsdag ble hun feiret i klubbhuset til Malvik jeger- og fiskerforening i Hommelvik.

– Jeg har vokst opp i denne klubben. Min far har vært leder og jeg sprang rundt omkring da de hadde lokaler ved togbanen.

Tre ryggoperasjoner

Ferden mot helgas seier har vært alt annet enn enkel for 26-åringen. I tillegg til en ME-diagnose har Tonje en medfødt ryggskade som setter sitt tydelige preg på hverdagen.

– Jeg har vært en del syk og har operert ryggen tre ganger. Treningen krever veldig mye arbeid. Men det er jo dette jeg brenner for, og det er dette som har hjulpet meg. Jeg er ute og tramper i marka for at kroppen i det hele tatt skal fungere. Jeg har hatt mange betennelser og infeksjoner i kroppen og fikk diagnosen ME i 2010. Det har vært tungt til tider. Det å ha en hund å være med, ta med ut på tur, snakke med - det har vært terapi rett og slett.

Tidlig interesse

Hund er livsstil og noe hun lever og ånder for:

Jeg holder sånn smått på med hund hele tida, sier Tonje.

Det var hest som først fanget interessen i oppveksten på Saksvik. Hun begynte å ri som femåring, men datt av hesten og havna på sykehus. Hesten ble solgt, og få år senere våknet hundeinteressen. I dag har Tonje fem hunder, derav to hos foreldrene, som har drevet med hund i flere år. Det blir ikke tid til så mye annet, men prioriteringen er enkel, mener hun

– Før var det veldig mye å dra ut med venner og sånn, men de siste årene har jeg prioritert hund. Når du klarer å prestere, vet du at du har prioritert rett.

En drøm

– Hva betyr seieren for deg?

– Veldig mye. Det har vært en drøm som jeg kanskje trodde jeg aldri fikk oppleve. Jeg lever og brenner for dette. Det at jeg er så ung og får det til, det er så stort for meg at det er vanskelig å forklare, sier hun.

Etter NM-helga ble Tonje sengeliggende med hals- og bihulebetennelse. Stress fører nemlig gjerne til at kroppen reagerer med sykdom:

– Kroppen var helt utslitt. Da blir det noen rolige dager før jeg prøver å jobbe meg opp igjen.

En kjempestøtte

Tonje har gode støttespillere i foreldrene Ola Rønning og Bente Bjølstad.

– De har vært en kjempestøtte. De tar hundene når det trengs og er med meg på trening og på tur.

Finaledagen var et adrenalinkick.

– Jeg var veldig nervøs før finalen. Min mor var med for å se for første gang. Hun blir så nervøs, men da jeg kom til finalen måtte hun jo bare se på. Finalen ga adrenalin som jeg aldri har kjent på før, smiler hun. Og smaken av seier har flere dimensjoner:

– Jeg føler jeg vinner litt over meg selv. At jeg klarer å presse meg til “the bitter end”. Det er mange ganger jeg har hatt lyst til å avslutte og selge hundene og hus og heim og flytte på en liten hybel. Men denne gleden, den vinner over alt, smiler Tonje .

– Det er imponerende

– Vi er veldig stolte.

Det sier leder for Malvik jeger- og fiskerforening (MJFF), Pål Malvik. Torsdag var medlemmene samlet i klubbhuset i Hommelvik for å feire den nybakte norgesmesteren. Det er andre gang et medlem i MJFF tar seieren i Derby for stående fuglehunder.

– Vi hadde en i 1994; Bjørn Olsen. Norsk Derby er toppen for unghunder. Prestasjonen er jo helt enestående for det er en enorm påkjenning både fysisk og psykisk å være med på en sånn tevling. Konkurransen går i høyfjell, og været var ikke spesielt gunstig med snø like før, og surt og kaldt. Det er en knallhard konkurranse og det ligger utrolig mye trening bak. Det er imponerende. Du må ha hånd om dyr og vite hva du holder på med. Du må lære deg å lese hunden og hva den tåler. Det er en fin balanse, sier Malvik.

Fakta:

Norsk Derby er et konkurranseløp for stående fuglehunder registrert i NKK eller register anerkjent av NKK.

Konkurransen avvikles over 2 eller 3 dager avhengig av antall deltakende hunder.

Konkurrerende hunder skal ikke være 24 måneder på løpets 1. dag.

Det dømmes ut fra kriterier som jaktlyst, søk og samarbeidsvilje.

Et mannsdominert miljø, men kvinnene kommer i full fart, sier Tonje Rønning. 26-åringen ble sist helg den første kvinnen til å vinne Norsk Derby for stående fuglehund med irsk setteren Skarvdalens Baileys. Tonje driver oppdrett hjemme på Saksvik. Foto: Privat