Det uttalte Meråker-ordfører Kari Anita Furunes etter et møte i Stjørdal Næringsforum, hvor ledelsen i Åre-VM 2019 var invitert til å utfordre næringslivet i regionen til et samarbeid foran det som blir det største vinterarrangementet i Sverige noensinne. Skiildsjel Øyvind Slungård fra Meråker tok temaet opp i plenum under møtet, og ønsker sammen med ordføreren å sette fokuset mot en mulig flaskehals under alpin-VM.

- Jeg er svært bekymret. God infrastruktur er avgjørende for å få folk frem og tilbake, og i tillegg kommer sikkerheten. Vi opplever en situasjon som ikke er bra, og marerittet er hvis det skjer ulykker og ras og at mesterskapet blir husket for slike ting, sier Furunes.

- Vesentlig risikofaktor

E-14 har vært nedprioritert av politikerne i en årrekke, og de neste årene står store mesterskap for tur. Alpin-VM er nevnt, skiskytter-VM samme måned i 2019 i Östersund, et mulig VM i nordiske grener i Trondheim i 2023 og den planlagte skitouren i 2020 er noe av det som skal foregå. E-14 er bindepunktet i Midt-Skandinavia.

- E-14 en av de mest vesentlige risikofaktorer under alpin-VM, selv om vi gjør utbedringer, sier Jon Uthus, leder i Stjørdal i Næringsforum.

Han deler Furunes sine bekymringer.

Jon Uthus (t.h.) og Håkan Hansson er begge bekymret for E14 som tilførselsvei under VM i 2019. Foto: Frank Skaufel

- Nå blir det spesielt viktig å holde trøkket opp på rassikring i tiden fremover. Oppstår det ras eller en ulykke, er det langt å kjøre via Verdal. Hvis det sitter journalister eller utøvere i en bil eller buss på vei oppover og blir hindret, vet vi hva som skjer. Det blir ingen bra mottagelse, sier Uthus, som er opptatt av Værnesregionen som vertskap under det kommende verdensmesterskapet i alpint.

At omdømmet kan få seg en knekk hvis det oppstår ras eller ulykker som hindrer fremkomst av celebre gjester både langs vei og jernbane fra Stjørdal over til Sverige, er det liten tvil om.

- Det er ventet en kvart million mennesker til VM i Åre, og vi må gjøre alt vi kan for å unngå at det skjer uheldige episoder. Samtidig vet vi at det er vinterføre og masse mennesker skal frem og tilbake under VM, og det kan bli utfordrende, sier ordfører Furunes.

Titusenvis langs E14

Håkan Hansson er markedsdirektør under alpin-VM.

- Jeg tipper at mellom 20 og 30 prosent av alle utøvere, tilskuere, mediafolk og mennesker tilknyttet ulike organisasjoner vil komme via Stjørdal, sier han.

Totalt regner man med at 100 000 tilskuere til VM, men til sammen kalkulerer man med at rundt 250 000 vil oppholde seg i Åre under VM-dagene. Mange av dem vil komme med egen bil og benytte egne hytter som bosteder.

For Hansson er det viktig å knytte kontakter med lokale bedrifter. Både overnattingssteder, opplevelsesbedrifter, transportselskaper innen buss og tog og ikke minst Trondheim Lufthavn Værnes er viktige samtalepartnere.

- Den eneste ekstra kapasiteten vi har er Værnes og Stjørdal. For oss er dette et viktig møte for å skape relasjoner med samarbeidspartnere, sier Hansson.

- Synergieffekt

Jon Uthus er opptatt av at lokale bedrifter skal kjenne sin besøkelsestid.

- Det kommer 600 utøvere og 1300 mediafolk og masse publikum, og de skal bli mottatt på en måte som de vil minnes. Samtidig ønsker vi å få til en synergieffekt til våre bedrifter og virksomheter. Når så mange besøkende opplever gode minner skal vi også tenke på bidraget i ettertid. Dette skal bli startskuddet for Midt-Skandinavia som vinterdestinasjon. Det har et mye større potensial enn vi hittil har greid å ta ut, sier Uthus.