– Store mengder masse skal graves og kjøres ut av området. Størstedelen av massene skal til Skjelstadmark. Her er det Norges vassdrags og energivdirektorat (NVE) som skal bruke massene. Arbeidet med denne rassikringa er ferdig i april neste år.

Det sier Torstein Korsvold, etat Teknisk drift i Stjørdal kommune.

Skoletomta

Bygging av ny Hegra barneskole like nord for Hegra Ungdomsskole er bakgrunnen for sikringsarbeidet på landbruks og boligarealet nord for Prestgården i hegra.

Lengst vest på dette landbruksarealet, ned mot fylkesvegen fra Skjelstadmark, er det påvist tildels store mengder kvikkleire. Det er i den hensikt å stabilisere denne kvikkleira og sikre området mot ras, at høydedraget med det tre boenhetene ligger senkes med flere meter. Det for å hindre et mulig trykk på kvikkleiermassene nedenfor, eller vest for denne høyden med de tre boenhetene, området lokalt mer kjent som «Pleiehjemmet».

– Terrenget langs fylkesvegen, på østsida, blir hevet med et par meter. Dette gjør vi for å stabilisere kvikkleira nede i bakken, sier Korsvold.

Betydelig forandring

Hele dette prosjektet er utløst av planene om ny Hegra Barneskole, tomteområdet på vestsida av fylkesvegen.

– Det blir en betydelig terrengforandring. De som har bodd i boligene som nå rives, har hatt en gårdsveg med stigning opp til husene. Nå blir det motsatt, nå får de kjøer ned til arealet hvor nye boenheter kan bygges, sier Korsvold.

Korsvold har ikke så langt noen tall på hvor store mengder masse som skal flyttes på, internt i området og til Skjelstadmark. Uansett, det blir en god del lastebillass opp Knottbakkan og inn i Skjelstadmark, i området Okkelberg, samt internt på anleggsområdet.

– Vi er igang. Det er tatt ned endel skog, og hus er under riving. I april skal vi være ferdige.

Det er lokalkjent firma, Tverås maskin, med hovebase nettopp i Skjelstadmark som har jobboppdraget på hjemmebane. Det er samme selskap som nå river boligene på området.

Kokegrop

Anleggstarten i dette området skjer en god del senere enn planlagt.

– Det henger mye sammen med funnet av bronseøksene tidligere i år. Dette funnet skjedde nære arealet som nå skal senkes. Det resulterte i at før maskinene fikk slippe inn i området, skulle det sjekkes ut, og det ble i den sammenheng påvist ei kokegrop. Den ble registrert og etterhvert ble området frigitt og maskinene slippet inn, sier Korsvold.