Han har vokst opp på gården Forbord søndre, men har de siste årene drevet eget rørleggerfirma. Ved årsskiftet i fjor overtok Karl ansvaret for gården etter far Erling Stav som for sju år siden byttet ut melkekyrne med storfe og kjøttproduksjon. Nå er gårdstunet utvidet med et 480 kvadratmeter stort redskapshus og verksted. Samtidig er den gamle traktoren byttet ut og erstattet med en ny.

Må ha jobb i tillegg

– Traktoren er nødvendig arbeidsredskap i gårdsdriften og til snøbrøyting. Derfor er det både nødvendig og fornuftig å bytte traktor før innbytteprisen blir for lav, mener Karl Stav.

Han er villig til å satse på gårdsdriften og ser at investeringene er nødvendige.

– Jeg har tro på å drive landbruk i Malvik, men da må det investeres for å få mest mulig effektiv drift. Alt av inntekt fra driften de siste årene er investert i gården. Målet er å kunne jobbe mer på gården, men på grunn av store nyinvesteringer skal jeg fortsatt jobbe som rørlegger og med snøbrøyting framover en tid. Det lar seg gjøre å kombinere så lenge far er med i driften, sier den unge gårdbrukeren, som er villig til å satse på fortsatt gårdsdrift i Forbordsgrenda.

Mister jord til E6

– Etter at far endret driften fra melk- til kjøttproduksjon har vi 80 storfe, og kornproduksjon på 150 mål. Nå må vi bygge opp besetningen med tanke på at vi skal produsere kjøtt, sier Karl Stav.

Som mange andre gårdbrukere langs E6 må også Forbord søndre avgi areal når motorvegen skal utvides og få gjennomgående fire felt på hele strekningen mellom Være og Hell.

– Har du store nok arealer til å videreutvikle gården?

– Nå mister vi 12 mål produktivt areal til utvidelsen av E6. Erstatningen for dette arealet skal det forhandles. Vi har noen mindre områder som kan utvikles til produksjon, ellers må vi ut for å leie areal utenfor egen eiendom, sier han.

Matkorn og kjøtt

I Malvik kommune er det cirka 14 000 dekar produktivt jordbruksareal hvor det produseres korn og gress til slått og beite. I fjor var det registrert 67 gårdsbruk i kommunen. Det ble produsert 6.100 dekar med korn. Gårdbrukene i Malvik hadde til sammen 270 melkekyr, 115 ammekyr og 600 storfe (okser, kviger og kalver), 970 vinterfora sau og 1 550 lam, 1700 griser, 160 hester, 190 hjort og 45 bikuber.

Landbruket i Malvik sysselsetter nær 70 årsverk direkte i sin produksjon og omsetter mat for vel 42 millioner kroner i året.

Gårdsbrukene mottar cirka 16 millioner kroner i støtte og kjøper arbeidskraft, varer og tjenester i distriktet for nærmere 27 millioner kroner.

Det ble i fjor produsert nærmere 2.130 tonn korn, 1.900.000 liter melk, cirka 105 tonn storfekjøtt, 400 tonn svinekjøtt og 35 tonn lammekjøtt.

(Kilde: Malvik Bondelag)