Et tjuetalls SFO-barn ved Fosslia skole fikk en annerledes ettermiddag mandag. En rekke blåseinstrumenter lå og ventet på de som var interessert.

– Jeg er med i Halsen skolekorps. Korps er kjempegøy. Vi får prøve nye ting og reiser rundt på steder vi ikke har vært før. Jeg spiller kornett, sier Therese Tronseth (9).

Hun var én av mange som benyttet seg av det nye SFO-tilbudet ved Fosslia som startet mandag. Også Emelie Eggen (8) ble fristet.

– Jeg spiller piano, men er ikke med i korps. Kanskje jeg skal begynne. Jeg skal iallfall være med her nå, sier hun.

Ufarliggjøring

– Målsetningen er å få unger til å prøve noe de vanligvis ikke gjør. De skal få leke med instrumenter og få lov til å lage så mye lyd som de ønsker. Vi skal ufarliggjøre det å spille i korps. Det kan virke skummelt for mange, men det er det altså ikke, sier leder i Halsen skolekorps, Bart Kriens.

I samarbeid med Stjørdal kulturskole og Fosslia skole tilbyr nå skolekorpset et åtte uker langt kurs på blåseinstrumenter i skolefritidsordningen (SFO). Kurset er rettet mot elever i 2., 3. og 4. trinn. De Skolebarna som er interessert får i løpet av høsten gratis opplæring. Undervisningen vil foregå på mandager.

– Vi har hatt møter med flere korps i løpet av det siste året, og har diskutert hva korpsene ønsker av oss og hva vi kan bidra med av kompetanse og hjelp. I denne dialogen kom ideen om korps i SFO opp, sier kulturskolerektor i Stjørdal, Karsten Selseth Landrø.

Saken fortsetter under bildet.

Hoveddirigent i Halsen skolekorps, Jostein Kregnes, viste fram hva korpset har å by på. Barna fulgte med. Foto: Lars Sørnes

Han mener dette er en fin måte til å prøve og spille på et instrument.

– SFO er en arena der ungene får teste forskjellige ting. Noen vil nok synes det er artig, mens andre kanskje ikke liker det. Men her får man prøve seg på en fritidsaktivitet. Skolekorps er en inkluderende arena, forteller Landrø.

Hegra barneskole startet også med korps i SFO i går. Der er det Hegra skolemusikk som bistår. Både Skatval skole og Halsen skole har meldt sin interesse for prosjektet.

– Så får vi se om det blir oppstart før eller etter jul ved disse skolene. Vi håper enda flere skoler ser verdien og nytten av dette, sier kulturskolerektor Landrø.

Avsluttes med konsert

Skolekorpsene stiller med instrumenter og egen dirigent eller instruktør. Bart Kriens i Halsen skolekorps legger ikke skjul på at de håper kurset bidrar til at rekrutteringen tar seg opp.

– Selvfølgelig håper vi at ungene får lyst til å holde på videre og bli med i korpset, men vi kommer ikke til å stå med innmeldingsblokka i døra. Det er ingen forpliktelser. Nå skal vi vise at det er gøy med korps og instrumenter. Vi skal pirre nysgjerrigheten, understreker Kriens.

Saken fortsetter under bildet.

Leder i Halsen skolekorps, Bart Krines (t.v.) og kulturskolerektor Karsten Selseth Landrø sammen med Nora Louise Høybakken. Foto: Lars Sørnes

Kurset i SFO skal etter planen avsluttes med konserter for medelever og foreldre.

– Det blir helt sikkert en artig konsert. Korpsene stiller med dyktige folk, og ungene vil få et bra tilbud og en fin opplevelse, sier Karsten Selseth Landrø.

– Uansett om man blir med videre i korpset eller ikke, så vil det å være med på kurset bidra i utviklingen til de unge i den alderen de er i. Her får de spille instrument sammen, sier Bart Kriens i Halsen skolekorps.

– Helt supert

Rektor ved Fosslia skole, Åge Pedersen, tar imot det nye SFO-tilbudet med åpne armer.

– Helt supert. Vi har tradisjon for å samarbeide med ulike lag og foreninger, og korps er en stor aktør i Stjørdal. Vi må spille på lag og favne alle unger, sier han.

Pedersen forteller at de tilbyr og tilrettelegger for flere aktiviteter på SFO.

– Men musikk, sang og drama er en mangelvare. Det blir nok frileik og perling. Nå får SFO-ungene mulighet til å holde på med en ny aktivitet.