Rådmannens regnskapsrapport etter 2. tertial viser at Malvik kommune vil få inn fem millioner kroner mer i skatt og et mindreforbruk på kostnadssiden på 15 millioner kroner, enn det som ble budsjettert ved starten av året.

Mer skatt

– Skatteinngangen har vært bra i de åtte første månedene av 2017, og prognosen for året tilsier en skatteinngang på om lag sju millioner kroner over budsjett, skriver rådmannen i rapporten som legges fram for politikerne neste uke.

Men på grunn av statens regler for inntektsutjevning reduseres denne når den ordinære skatteinngangen øker. Det betyr at Malvik kommune totalt vil få fem millioner kroner mer i skatt. Mindre bruk av lån gir lavere finanskostnader.

Mindre forbruk

Rådmannen konstaterer i rapporten at virksomhetene ser ut til å ha god kontroll på økonomien og aktivitetsnivået. Dermed forventes det at utgiftene for året vil være i samsvar med budsjett.

På investeringssiden ser det ut til at det ikke vil være behov for en ekstrabevilgning til nye Hommelvik ungdomsskole på 10,5 millioner kroner. Det er også brukt mindre penger, vel 1,2 millioner, på planleggingen av den nye ungdomsskolen på Vikhammer. Budsjettert beløp for planlegging og prosjektering av ny vei mellom Sveberg og Hommelvik er ikke benyttet og kan reduseres med 1,8 millioner. Forsinkelser i arbeidet med å skifte ut hovedvannledningen mellom Torp og Betania, og nytt kloakkrenseanlegg i Hommelvik gjør at det ikke vil være behov for 25,8 millioner som er lagt inn på årets budsjett.

Rådmannen anbefaler politikerne ikke å endre driftsbudsjettet, selv om det er ventet økning i frie disponible midler og reduserte rentekostnader. Anslagene er usikre og rådmannen mener en bør vente til årsoppgjøret for 2017 før det gjøres vedtak om disponering av et eventuelt positivt regnskapsresultat.