– Endelig ser det ut til at det skjer noe i denne saken som jeg har vært opptatt av i så mange år, utbrøt Anne S. Mostervik (Ap) da Utvalg for areal og samfunnsplanlegging (Aresam) ble orientert om arbeidet med å registrere ulovligheter i strandsonen.

«Privatisert»

Direktoratet for naturforvaltning bidro med 20.000 kroner da Malvik kommune i 2005 varslet at ulovligheter som hindret alminnelig ferdsel i strandsonen skulle tas tak i. Bladet hadde den gangen flere artikler som omtalte det kommunens saksbehandlere oppfattet som mulige ulovligheter og det som ble beskrevet som privatisering av strandsonen. Det ble spesielt pekt på hytter og fritidseiendommer der stier og tilgangen til strandsonen var blitt gjerdet inn eller «privatisert» med terrasser.

Uaktuelle saker

Nå 12 år senere blir politikerne orientert om at det har vært registrert mellom 70 og 80 mulige ulovligheter etter tips fra publikum. Etter en gjennomgang, der uaktuelle saker er kuttet ut, er lista nylig redusert til 28 saker som skal følges opp av administrasjonen i kommunen.

Enkelte av tispene som er kommet inn dreier seg om utfyllinger, felles benker og griller på friområder ved sjøen og mulig ulovlige ombygginger av naust. Adminsitrasjonen i kommunen ønsker ikke å offentliggjøre lista over det som er meldt inn som mulige ulovligheter før sakene er sjekket og ulvolighetene dokumentert.

– Etter vinterstormene for noen år siden er enkelte naust i Stasjonsafjæra bygd opp nærmest som fritidsboliger. De har fått gulv og egner seg ikke til å ha båt i og bør sjekkes, mente Terje Hansen (FrP).

Varsel og pålegg

– Noen av sakene som har vært registrert er fulgt opp, andre er det startet arbeid med uten at de er sluttbehandlet. Nå skal adminsitrasjonen følge opp 28 saker med befaring på hvert enkelt sted, sa saksbehandler Lars-Gøran Strømhaug under orienteringen i utvalget.

– Etter at befaringen er gjennomført vil vi henvende oss til antatt ansvarlig med krav om at det redegjøres for tiltaket. Deretter vil det bli sendt skriftlig varsel med frist og pålegg med for å rette opp i ulovlighetene. Dersom forholdet ikke blir rettet opp kan det bli gjort vedtak om tvangsmulkt, forklarte Strømhaug.