For de fleste elgjegerne er 25. september hellig. Dette er første tillatte jaktdag og da skal de ut i marka. Per Gunnar Hoås humrer litt når han forklarer hvorfor de startet jakta senere i år. Fordi en av utfordringene i Stjørdal er at det er for få elgokser i stammen. Dette vil jegerne i Lånke kompensere ved å utsette jaktstarten.

– Elgoksene må få ro til å gjøre det de skal, sier Per Annar Hoås, leder i Elvran utmarkslag. Beslutningen er gjort for at elgen skal ha fred i hovedbrunsten, slik at de største og sterkeste elgoksene skal føre sine gener videre.

– Det gikk faktisk utrolig greit å sette ut jaktstarten. I jaktlaget vårt, så taper vi ikke så mange jaktdager, for vi hadde en pause mellom 1. og 10. oktober, sier Hoås som synes det er viktigere at elgoksene får gjøre sitt, enn å starte jakta 25. september.

Det er et ønske om at store elgokser som denne får bringe sine gener videre ved å parre seg med elgkyr før de blir skutt. Foto: Richard Bakken

Skutt 14 elger

I utmarkslaget jakter det tre jaktlag og i løpet av de første seks dagene har de skutt 14 elger.

– Vi har sett bra med elg og hjort i terrenget. Totalt har vi en kvote på 20 elg og når vi har skutt 14 på seks jaktdager, må vi være fornøyd, sier Hoås om ikke utelukker at de kommer til å ta ut noen flere dyr i år.

– Vi må ta en runde når kvoten er fylt og vurdere om vi skal ta ut noen til.

– Hvordan er sammensetningen av elgen i deres område?

– Vi har gjort grep for å få ned stammen, og vi ser at vekta på kalvene som er skutt de to siste årene er økende. I år har vi veid inn kalver på både 70 og 80 kilo. Dette tror jeg kan ha sammenheng avskytingen. Men været denne sommeren har også betydning. Vår erfaring er at når det er en bløt og kald sommer, så er kalvene større, sier Hoås.

Skyter elgkyr

Hoås forteller at de ikke har sett tomme elgkyr på hans område.

– Vi har tildelt kvote med ku, for å sikre oss at det blir skutt kyr. En skulle tru at det er enkelt å skyte elgkyr, men de kan jo ikke skytes hvis de har kalv. Også har vi en utfordring i området med vei. Og vi prøver å ta ut dyr som krysser fylkesvei 705.

– Hva gjør dere for at det skal skytes halvannetårig kyr?

– Det ligger litt i holdningen til jegerne å være forsiktig med disse. Det er et poeng at det er lettere å skyte hanndyr med «sykkelstyrer». De er lettere å skille ut og kvigene blir ikke like hardt beskattet på grunn av at jegere tror at det kan være ei lita ku. Men små kyr kan man bare skyte, for de er ikke noe å avle videre på, sier Hoås.

Mye hjort

Hoås forteller at det ble skutt fem hjorter før de startet elgjakta.

– Vi har satt en kvote på 10 dyr for i høst. Dyrene som er felt fram til nå er koller, kalver og en bukk med 6 takker som veide 77 kilo. Det er mye hjort i terrenget. Første kvelden under jakta satt en på jaktlaget og så på 8 kronhjorter. Men vi følger avskytingsplan og starter med mindre dyr.

– Har dere skutt store hjorter tidligere år?

– I fjor ble det felt tre store bukker og året før falt det fire. Dette var bukker med 12 til 14 takker, forteller Hoås.