Malvik kommune krever at ansvarlig entreprenør ved Hommelvik Helsetun og Bruket kulturhus retter opp feil og mangler på byggene. Saken kan havne i retten dersom partene ikke blir enige.

– For oss virker det som om reklamasjonsarbeidet ikke har vært en prioritert oppgave fra entreprenøren. De har vært her mye, men vi er ikke i mål.

Saken fortsetter under bildet.

Vedlikeholdsleder i Malvik kommune, Bjørn Mæhre. Foto: Anders Fossum

Det sier vedlikeholdsleder Bjørn Mæhre i Malvik kommune nærmere tre år etter den offisielle åpninga av Hommelvik Helsetun og Bruket kulturhus.

I etterkant av ferdigstillelsen er det ifølge kommunen avdekket flere feil og mangler på begge byggene.

– Dør falt over pasient

Blant annet har det gjentatte ganger trengt vann inn i kjelleren på helsetunet. En energibrønn står til dels under vann, og parketten i Bruket kulturhus har sprukket på flere steder.

Bildet viser vann i energibrønn. Nederste kraner ligger konstant under vann. Foto: Opak

I tillegg beskrives skyvedørene på dørene inn til badene på pasientrommene som uegnet og lite funksjonelle. Flere dørblad har løsnet og i ett tilfelle skal et dørblad ha løsnet og ramlet over en pasient.

Til Bladet sier Mæhre at kommunen har påpekt feilene overfor entreprenør

– En del er forsøkt rettet flere ganger uten at det har blitt det grann bedre, mens annet har blitt bra, sier Mæhre.

Føler seg avvist

Malvik kommune er misfornøyd med måten reklamasjonene er fulgt opp av ansvarlig entreprenør og krever nå at det blir rettet opp. Partene er ifølge Mæhre uenige om flere forhold og der står saken.

– Vi føler at saken er avvist av entreprenøren, sier han.

Ifølge vedlikeholdslederen mener entreprenøren at lekkasjene i kjelleren skyldes naturskader. Kommunen på sin side står fast ved at vanninntrengninga kunne vært unngått dersom grunnmurene hadde vært tilstrekkelig tettet.

Bestilte rapport

Som følge av striden har kommunen nå bestilt en sakkyndig rapport fra en uhildet tredjepart. Konsulentfirmaet Opak AS gjennomførte i sommer en befaring i byggene og har nå gjort en objektiv vurdering av de påpekte feil og mangler. Den 24 sider lange rapporten støtter kommunens påstander på flere punkter. Blant annet konkluderer de sakkyndige med at skyvedørene ikke er i samsvar med angitt kvalitetsnivå i gjeldende byggteknisk forskrift.

– Alt har vært galt med disse dørene. De har vært den største utfordringen. Antakelig er det også en ganske dyr detalj å rette opp, fordi alle dørene er inne i veggene, sier Mæhre.

Utett betong

Ifølge rapporten fra Opak skyldes lekkasjene i kjelleren på helsetunet utette støpeskjøter mellom gulv og vegg.

– Støpeskjøtene skulle ha vært tette i henhold til tegningene, heter det i rapporten.

Saken fortsetter under bildet.

Malinga på betongveggene i kjelleren på helsetunet har løsnet på flere steder. Det tyder på fukt i veggene, fastslår vaktmester Knut Larsen. Foto: Anders Fossum

Bjørn Mæhre poengterer at lekkasjene ikke har vært av et stort omfang.

– Vi ser det når det kommer mye nedbør. Da blir det vått på enkelte steder i kjelleren. En kan se det på malinga, på noen steder flasser den. Det tyder på at det har vært fuktig i betongveggene. Både korridorer, trapperom og parkeringskjeller har hatt tegn til dette, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Bildet viser vannsamling. Dette er ikke vann fra biler da det er godt fall fra yttervegg ned til sluk plassert i front på parkeringsplassene. Foto: Opak

I Bruket kulturhus har parketten sprukket på gulvene i storsalen, lillesalen og kafeen. I storsalen er parketten limt på et underlag delvis bestående av betong og delvis oppforet tregulv. I rapporten påpekes det at de forskjellige materialtypene vil ha ulike krympeegenskaper. Ekspertene fra Opak mener dette ikke er hensyntatt og at det derfor har oppstått sprekkdannelser og nedbøyninger i parketten der underlagene møtes.

– Mye tyder på at parketten ikke er lagt i henhold til leggeanvisninger. Det er ikke tatt tilstrekkelig høyde for at det er forskjellig underlag, kommenterer Mæhre.

Saken fortsetter under bildet.

Parketten har sprukket i Johan Nygaardsvold-salen i Bruket kulturhus. Malvik kommune mener gulvet ikke er lagt i henhold til leggeanvisning fra leverandør. Foto: Anders Fossum

I oversikten over registrerte feil og mangler pekes det også på utett overbygg over inngangsparti, samt sprukne sveiseskjøter i vinylbelegg på ulike steder i hele helsetunet.

Millionbeløp

Bjørn Mæhre utelukker ikke at det vil koste millionbeløp å rette opp alle feilene. Vedlikeholdslederen mener imidlertid rapporten styrker kommunens sak og avventer en reaksjon fra entreprenøren før de eventuelt tar rettslige skritt.

– Er kommunen innstilt på å ta saken til retten dersom dere ikke blir enige?

–Vi må først se hva som blir reaksjonen. Vi kommer i første omgang til å gå ut med et formelt krav om at dette skal rettes innen en gitt dato, sier Mæhre.

– Kommunen vil med andre ord stevne entreprenøren for retten dersom feilene ikke blir rettet?

–Det kan gå den veien. Jeg utelukker det ikke, sier Bjørn Mæhre.

– Hvor langt står partene fra hverandre?

– Det er litt tidlig å si noe om. Der er først nå vi har fått på plass det formelle for å kunne ta litt hardere i saken, sier Mæhre.

Prosjektleder i Hent AS, John Olaf Solstad, har fått tilsendt rapporten og Bladets artikkel i sin helhet. Solstad opplyste mandag at han ikke ønsket å kommentere saken.