– Takk for at dere setter marka og skogsveiene på kartet, sa ordfører Ingrid Aune da hun ønsket velkommen til skogdag på Jervskogen i Malvik.

– Jeg er ikke så snar til å henge på meg ordførerkjedet, men når jeg skulle til skogs i dag var det en selvfølge at kjedet med tiuren måtte være på plass, la hun til.

– Av de 14.000 innbyggerne i Malvik er det hundre gårdbrukere som også er skogeiere. Og jeg takker dem for at de legger forholdene så godt til rette for friluftsliv som de har gjort. Familier som flytter hit til Malvik begrunner ofte valget av bosted med nærheten til sjøen og skogen, fortsatte ordføreren.

Torgrim Garberg tv. er pådriver og Kjetil Tolvstad er leder i Nidaros skogforum. Her er de to i samtale med Malviks ordfører, Ingrid Aune.

Felles skogbruksplan

– Mens hver enkelt kommune hittil har satt opp skogbruksplaner for skogeierne, arbeider nå Nidaros skogforum med et prosjekt for en felles skogbruksplan for skogeierne i Malvik, Meråker og Stjørdal, forteller pådriver i Nidaros skogforum Torgrim Garberg.

– Det vil selvfølgelig føre til et bedre og tettere samarbeid mellom kommunene når det gjelder skogbruk.

– Følger skogeierne planene de får utarbeidet?

– Når det gjelder hogst og planting går det bra. Men ungskogpleien står det heller dårlig til med. Det er ikke så fint å se plantefelt som holder på å vokse igjen av older og annen lauvskog mens granplantene ikke får lys nok til å vokse. Det blir heller lite å høste for kommende generasjoner i slike skoger. Og det paradoksale er at det importeres flis som kommer med trailere fra Østersund. Forstå det den som kan, sier Torgrim Garberg

– Flere oppfordringer?

– Det må være at skogeierne nå melder på kvantum og setter i gang hogst. Nå er prisene gode, men her kan det fort skje forandringer, sier pådriveren.

– Hva gjør en pådriver?

– Det ligger i navnet!

Hva med Norske Skog?

Emnet sto ikke på programmet for skogdagen, men mann og mann i mellom ble det snakket mye om situasjonen for Norske Skog i Skogn. At problemene i Norske Skog bekymrer skogeierne, var ikke vanskelig å se. Man kunne merke bekymring hos skogeierne med det samme når emnet ble brakt på bane.

Som en av karene sa:

– Det tragiske med denne saken er at fabrikken på Fiborgtangen som nå går med overskudd kan blir dratt med i en hei dundrende konkurs. Jeg venter meg det verste!

Ellers sto skogsvegbygging og vedlikehold på programmet. Her var det maskinentreprenørne Magne Sivert Bremseth og Fossli Maskin som demonstrerte en robust kantklipper og en slodd laget av utslitte bildekk. Begge deler så ut til å virke etter sin hensikt.

Skogdagen på Jervskogen ble arrangert av Nidaros skogforum i brukbart høstvær og med røyken av bålene undre svartkjelene liggende som en dis over området.