Neste år overføres borgerlige vigsler fra tingretten til kommunene. I Meråker foreslår rådmannen at det ikke oppnevnes flere vigslere enn ordfører og varaordfører som begge har direkte myndighet i ekteskapsloven.

– Vi forventer ikke det helt store rushet og mener ordfører og varaordfører klarer å håndtere dette selv, sier økonomisjef Rune Frengen.

Rune Frengen tror ikke veldig mange vil gifte seg i rådhuset. Foto: Ivar Værnesbranden

Han viser til at omfanget av borgerlige vigsler med par fra Meråker har vært beskjeden de siste årene. Siden 2015 har kun ett brudepar med bostedsadresse i Meråker giftet seg i Inntrøndelag tingrett. Når det gjelder kirkelige vigsler i Meråker var antallet elleve i 2015, seks i 2016 og sju så langt i år.

Nabokommunene

I forslaget fra rådmannen anbefales det at vielsene gjennomføres enten i rådhuset eller i et annet egnet areal. Dette avklares i enighet mellom brudepar og vigsler. Saken skal behandles av politikerne i formannskapet torsdag 19. oktober.

I Stjørdal kommune forbereder administrasjonen nå en sak om borgerlig vigsel. Ifølge rådmann Anne Kathrine Slungård skal den legges fram for de folkevalgte i formannskapet 9. november. Slungård sier rådmannen har sett litt på hva andre kommuner har gjort.

Rådmann Anne Kathrine Slungård legger fram en sak om borgerlig vigsel for politikerne i Stjørdal i november. Foto: Arkiv

– Vi trenger ikke veldig mange modeller og har sjekket litt med nabokommunene våre, sier hun.

Må ha flere vigslere

Slungård påpeker at saken ikke er ferdig utredet, men er tydelig på at Stjørdal må ha flere vigslere enn ordfører Ivar Vigdenes (Sp) og varaordfører Ole Hermod Sandvik (H).

– Vi er nødt til å la flere få vigselsrett slik at kapasiteten ikke blir et problem. Hensikten er å lage et system som glir lett, sier hun.

Rådhuset

Ifølge Slungård anbefales det at vielsene skal gjennomføres i rådhuset.

– Vi vil foreslå et konkret rom i rådhuset - som lett kan gjøres om til et seremonirom, sier Anne Kathrine Slungård.

I Malvik kommune ble saken om borgerlig vigsel behandlet i formannskapet mandag. Rådmannens forslag om å gi tre ansatte i administrasjonen vigselsrett ble vedtatt av politikerne, men skal sluttbehandles i kommunestyret før jul.

Les også: Foreslår at disse skal vie brudepar i Malvik