I dag avslutter de søket etter flere bronsealderfunn i Hegra. Men de reiser ikke tomhendte tilbake til Vitenskapsmuseet i Trondheim.

I april i år gjorde arkeologer det hittil største depotfunnet fra bronsealderen noen gang i Norge. Funnet ble gjort i Hegra, og Vitenskapsmuseet i Trondheim omtalte funnene som sensasjonelle. Nå har de funnet flere økser.

To økser

Siden sist tirsdag har arkeologer og metalldetektorer vært i sving for å sjekke om det var flere gjenstander i området, og det var det.

- Vi har funnet to økser til, en dolk av bronse og en del av en kniv av bronse. Dette er en del av det bronsefunnet som dukket opp tidligere i år. Så det er rester av det samme funnet, sier arkeolog ved Vitenskapsmuseet, Merete Henriksen.

I vår ble det funnet hele 24 økser i samme depot. Det er aldri funnet så mange økser i samme depot før i Norge, og funnet ble også betegnet som sjelden i skandinavisk sammenheng.

- I tillegg til de to øksene, dolken og knivbladet har vi også påvist fire kokegroper den siste uka. Det vil bli sendt inn prøver for å datere disse. Kanskje kan de være samtidige med bronsegjenstandene, sier Henriksen.

Saken fortsetter under bildet

Arkeolog ved Vitenskapsmuseet i Trondheim, Merethe Henriksen, viser fram den ene øksen som ble funnet i Hegra denne uken. Foto: Bjørn Fuldseth

Les også: Det var som et sjokk da jeg fikk se gjenstandene

Midler fra Riksantikvaren

Hun forklarer at de har fått midler fra Riksantikvaren for å gjøre sikringsundersøkelse, og dette arbeidet blir avsluttet torsdag denne uken. Henriksen opplyser at sikringsgravingen som pågår skjer i samarbeid med Nord-Trøndelag fylkeskommune og arkeolog Eirik Solheim.

- Dette er en oppfølging av saken fra i vår. Vi fikk treff på funn under det øverste jordlaget som indikerte at det kunne ligge igjen flere gjenstander, så dette arbeidet ble gjort for å sikre gjenstander som lå lengre ned. Dersom jorda fortsatt skulle dyrkes her, så kunne disse gjenstandene blitt ødelagt, derfor fikk vi midler fra riksantikvaren for å gjøre disse undersøkelsene, sier Henriksen.

Les også: Enormt funn fra bronsealderen i Stjørdal

Startet med brødrene Korstad

Det eventyrlige bronsealderfunnet startet på nyåret med at brødrene Jørgen og Joakim Korstad fra Stjørdal gjorde et større funn med metalldetektorer. Riksantikvaren bevilget i etterkant midler til å få gjennomsøkt området, og Korstad-brødrene har hele veien fått være med på de videre søkene. Det opprinnelige funnet i januar bestod av ni økser, en spydspiss, en støpetapp og fragmenter av en bronselur.

Les intervjuet med Korstad-brødrene!

Brødreparet var også med på søket i Hegra denne uken, sammen med flere andre metallsøkere.

- Vi har vært fem som har arbeidet med dette, i tillegg til metallsøkerne Jørgen, Joakim og Preben Korstad samt Arve Solli og Ronald Hosensom. De har gått over massene mens vi har avdekt, sier Henriksen.

Saken fortsetter under bildet.

Bronsealderfunnet som ble gjort i Hegra tidligere i år, blir omtalt som sensasjonelt. Bronsealderfunnet som ble gjort i Hegra tidligere i år, blir omtalt som sensasjonelt.

Kan bli aktuelt med utstilling

Hun opplyser at funnene nå skal tas med inn til museet, så skal de konserveres og bli innlemmet i samlingen.

- Det skal forskes på og klargjøres for videre arbeid. Så får vi se om det bilr aktuelt med en utstilling, sier Henriksen.