I en hektisk hverdag prøver mange å bruke minst mulig tid på kjøkkenet. Men kanskje skal vi stoppe litt og prøve å komme oss ut av den karusellen.

Thora (24) og Ole Martin Sætnan (26) på Hell blogger om mat uten sukker og kunstige stoffer der det kan unngås.

Potet og dill-vaffel med sennep. (Fra bloggen)

Paret traff hverandre som lærlinger på «To Rom og Kjøkken» i Trondheim. Thora var servitør, Ole Martin var kokk, og han jobber nå på restauranten som kjøkkenansvarlig med ansvar for et tyvetalls ansatte.

Interessen for matlaging ble forsterket da Thora for noen år siden merket at hun kunne spise seg frisk fra en betennelsestilstand som holdt på å gjøre henne arbeidsufør.

– Jeg oppdaget at jeg ble mye friskere da jeg startet et kosthold uten sukker for to - tre år siden, forteller hun.

Søter med banan

Paret serverer lapper med syltetøy, søtet med banan og svensk hvitost i økonomipakke på det store spisebordet som Ole Martin har snekret selv at brede fjøler.

Hvordan lappene lages, kan man lese på den nystartede bloggen saetnanskjokken.no. Der er det også andre oppskrifter på mat fra bunnen av.

Banan kan brukes til søtning. Bilde fra bloggen og oppskrift på kaffe-kakao og bananshake.

– Ferdigmat inneholder mye tilsetningsstoffer. Det er forståelig, blant annet fordi maten må holde seg. En annen sak er at det gang på gang kommer fram at vi blir lurt og ført bak lyset. For eksempel når tørkede krydder inneholder mye annet rart og noe helt annet enn krydder, sier Thora og Ole Martin.

Det er tydeligvis ikke så greit å legge merke til hva en spiser. Thora og Ole Martin nevner at i lakris kan det være hvetemel, og det kan forekomme sukker i kjøttpålegg.

Bare å øve seg

– Jeg får høre at vi spiser så fancy, men vi gjør ikke det. Det er ikke vanskelig å lage god mat. Det er trening, som med alt annet. Ingen er født mesterkokk. Man må bare prøve, og tørre å feile en gang iblant, sier Thora.

– Du spiser for å holde deg frisk sier du?

– Ja, fra å omtrent være klar for uføretrygd er jeg i dag frisk og velfungerende. Jeg fant ut at sukkeret var det som trigget betennelsene, så det har jeg kuttet ut helt. Eller så mye som mulig da. Samtidig prøver jeg å spise ting som demper betennelse. Dette skriver vi også om i bloggen.

Tenk litt større

– Vi mener oppriktig at et godt liv starter på kjøkkenet, sier Ole Martin.

– Hemmeligheten med å forbedre matlagingen er egentlig planlegging. Og så kan man lage litt større kvantum når en først holder på. Skal du steke kyllingfileter, hvorfor ikke steke opp åtte stykker. De neste par dagene kan du dele opp for å ha i en rett, skjære i strimler, bruke som pålegg. Det er flere muligheter. Når du koker potet, kok noen ekstra og stek potetbåter til middagen neste dag, legger han til.

–Sørg for å ha litt ingredienser i huset. Det kan føles dyrt, men det er sikkert ikke dyrere enn å holde på å kjøpe den ferdigmaten hver dag, sier Thora.

Paret forteller at de ofte hører at folk bare kaster middagsrestene.

– Noen har ikke tro på at salaten kan spises senere på kvelden en gang. Men mat kan ofte stå seg i flere dager. Det er bare viktig å gjøre visse ting, for stempel avkjøle maten helt før man setter den i kjøleskapet.

– Jeg har sett folk kaste mat de har laget til middag, for så å spise kake som har ligget åtte måneder lagret i butikken, legger Ole Martin til.

Frokostbowl med kokos og sitronkesam, kiwibær og solsikkekjerner. (Fra bloggen)

Tør å peke på ting

I bloggen tillater paret seg innimellom å komme med pekefingeren, selv om det kan provosere. De har blant annet meninger om maten som vi tilbyr barna.

– Mange er altfor lite oppmerksomme på at unger trenger skikkelig mat for å ha energi til det de skal gjøre. Det holder ikke med en yoghurt før en skal på trening og aktiviteter om kvelden, sier paret.

– Vi har ikke barn selv, og vet vi risikerer å erte på oss folk når vi uttaler oss, men det er litt å gå på når det gjelder kostholdet til barn og unge. Men også her tror vi at svaret ligger i litt mer tid på kjøkkenet og at man tar seg tid til å tilberede, sier Thora og Ole Martin.

Bloggen er foreløpig mest en hobby, men de håper å kunne drive Sætnans Kjøkken til noe mer.

Ostechips (Fra bloggen)

Ostechips

Hvitost + ønsket krydder, vi brukte hvitløkssalt og persille

1.5 dl kesam

1ts hvitløkpulver

2ts paprikapulver

1 knivspiss kajennepepper

Fremgangsmåte:

Bland kesam og krydder

(Finn frem en tallerken, og dekk den med bakepapir)

Ta ett lag med ost på tallerkenen, og dryss over litt krydder

Ha i mikroen i Ca. 2 min, til alt er helt smeltet og begynner å bli hardt

Vent i noen sekunder før du løfter osten av, og skjærer den i passende serveringsbiter