– Det skal sies at det var et veldig bra nachspiel, sier hommelvikingen Mats Paulsen (34) og ler.

Han snakker om februarnatta i fjor, starten på det som er i ferd med å bli flere Melt-restauranter.

– Syk opplevelse

Mye har skjedd siden han som 17-åring startet sin gründervirksomhet med minus 70 kroner på kontoen. Han var fortsatt elev på videregående da tankene om isbaren Cielo i Prinsens gate i Trondheim kom. Sammen med to kompiser lånte han isdisk av Diplom-Is og stjal en kaffetrakter for å komme i gang. Det var starten på et eventyr.

– Vi levde på luft og kjærlighet, og jobbet 16 timer i døgnet. Jeg lærte mye. En utrolig reise, beskriver 34-åringen i dag.

Disse har vi møtt så langt:

Cielo utviklet seg til noe stort. Han sluttet med is og sjokolade i fjor, men er fortsatt på eiersiden sammen med malvikingen Ståle Andersen.

Et nytt eventyr så lyset i 2010. Mats Paulsen møtte opp på audition til TV3-programmet MasterChef i Trondheim. Uten de store forhåpningene.

– Så ble jeg sendt videre til Oslo, men trodde jeg bare skulle være der ei helg. Jeg pakket sekken og dro av gårde. Det endte med at jeg ble der i tre måneder. Vi fikk ikke lov til å dra hjem, og jeg måtte handle inn nye klær, erindrer Paulsen.

Han kom helt til finaleuka i programmet, som gikk av stabelen i den franske byen Lyon. Der nådde han ikke helt opp, selv om han fikk skryt fra noen av verdens beste kokker.

– Finalen i Lyon var en syk opplevelse. Fortsatt blir jeg gjenkjent av og til, noe som er ganske artig, sier hommelvikingen.

Saken fortsetter under bildet.

Her er Mats i samtale med Johan Grødal, som jobber ved Melt sandwichbar på Sirkus Shopping i Trondheim. Foto: Lars Sørnes

Rullet i gang

Veien til finaleuka var riktignok kronglete. Han røk egentlig ut, men fikk en ny sjanse og utkonkurrerte TV-kokken Lise Finckenhagen.

– Jeg husker mesteparten av det som skjedde for sju år siden. Det var via Cielo jeg fikk interesse for mat, og etter MasterChef ble det bare mer og mer. Jeg anså meg ikke selv som særlig god til å lage mat, men var en rimelig grei hobbykokk, sier Mats Paulsen.

I dag er han ikke i tvil om at MasterChef ble en døråpner.

– Det ga meg muligheten til å jobbe med mat. Jeg fant raskt ut under programmet at jeg ikke hadde lyst til å bli kokk, men jeg ville jobbe med mat. Jeg ville skape noe, sier Paulsen.

I juli i fjor rullet han og medgründer Kim Asserson fra Bergen i gang den såkalte foodtrucken i Trondheims gater. Det skjedde i forbindelse med Bruce Springsteen-konserten i Granåsen. Melt-eventyret var i gang. I oktober samme år åpnet han sandwichbar i kjøpesenteret Sirkus Shopping i Trondheim. Og i juni i år åpnet han dørene til en restaurant på St. Hanshaugen i Oslo. Den 80 kvadratmeter store restauranten har 50 sitteplasser.

– Vi kom på en måte i mål med konseptet: Foodtruck, sandwichbar og restaurant. Nå skal vi utvikle det enda mer i tiden som kommer, understreker Paulsen.

– Hva er Melt?

– Ekte mat. For å si det veldig enkelt så er det ostesmørbrød innenfor gourmetverdenen. Her er det ingen lettvinte løsninger. Det skal være folkelig, ikke noe sært. Konseptet er røft og trendy.

Saken fortsetter under faktaboksen.

– Gå all-in

Sammen med gründeren Kim Asserson har han med seg to investorer og en medeier på laget. Nå skal det satses videre. To nye restauranter er på gang i Oslo og skal etter planen åpne på nyåret.

– Det er flere restauranter under planlegging, i Trondheim, Oslo og Bergen. Det vurderes om vi skal ekspandere til Skandinavia også. Vi må smi mens jernet er varmt, sier Mats Paulsen.

34-åringen har drevet som gründer i hele sitt voksne arbeidsliv. Forteller at han klarer seg godt økonomisk.

– Men jeg er mest rik på opplevelser. Jeg jobber fortsatt hardt for lønna mi, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Mats Paulsen kom helt til finaleuka i MasterChef i 2010. Den gikk av stabelen i franske Lyon. Foto: TV3

Det var tilfeldigheter som gjorde sitt til at gründerspiren begynte å vokse. Planen var å bli rockestjerne.

– Jeg startet uten erfaring eller relevant skolegang. Opp gjennom årene har jeg gjort mye dumt, mange feil og tapt mye penger. Jeg skulle ønske at jeg hadde mer grunnkunnskap da jeg begynte i tenårene, men jeg tråkket til mer og hardere på andre områder i stedet. Og det har jo gått bra, sier han og gliser.

– Hvorfor gründer?

– Jeg er ikke så glad i å jobbe for noen og bli fortalt hva jeg skal gjøre. Liker å styre selv. Det er veldig mye jobbing, og det har vært ganske crazy det siste året.

– Hvilke råd har du til dagens gründere?

– Du må ha stor arbeidskapasitet, ta smarte valg og ha trua på det du gjør. Gå all-in.

Turnerte med Guano Apes

Rockestjerne-drømmen er ikke lagt helt i grus. Mats Paulsen spiller fortsatt i trondheimsbandet «22».

– Vi slapp ei plate tidligere i år og turnerte i Trondheim, Bergen og Oslo. Det kommer ei ny plate neste år. Vi har mange diehard-fans rundt om i verden som er utrolig dedikerte, forteller Paulsen.

Han husker med glede tilbake på turnélivet for noen år siden. Var innom England og Japan, sammen med blant andre rockebandet Guano Apes.

I dag bor Mats Paulsen på Voldsminde i Trondheim sammen med sin halvt italienske kone og to barn.

– Jeg har en drøm om å ta med familien og bo i Italia i ett år før barna begynner på skolen. Men først må jeg fullføre noen andre prosjekt jeg har startet, sier han og smiler.