Et av hovedtrekkene i rådmannens forslag til budsjett er at eiendomsskatten neste år blir uforandret på 4 promille. Noe som gir en inntekt på 32,3 millioner kroner.

Rådmann Carl-Jakob Midttun i Malvik la fredag fram sitt forslag til budsjett for neste år og økonomiplan for de neste fire årene.

Ingen kutt i tjenestene

Denne gangen er det et budsjett i pluss, uten krav om kutt i tjenestene, som legges fram for politisk behandling. Nå skal politikerne bruke tiden fram til 18. desember for å vurdere eventuelle justeringer før kommunestyret vedtar det endelig budsjettet for 2018 og for perioden fram til 2021.

Positiv tillitsvalgt

– Det er positivt at økonomien ser ut til å være på rett vei, og at det er rom for å ha en økonomisk buffer. Spesielt for helse er det viktig med en buffer, fordi det kan dukke opp uforutsette ting. Det er betryggende at det ikke er lagt opp til kutt, slik vi har sett i tidligere budsjettforslag fra rådmannen.

Nå har vi nettopp fått presentert budsjettforslaget, og vi i Fagforbundet må ta tak i detaljene før vi ser på hva som skal spilles inn av forslag til politikerne, sier hovedtillitsvalgt Morten Sjaastad.

Morten Sjaastad fra Fagforbundet er fornøyd.

Inntekter på en milliard

Grunnlaget for kommunens budsjett er føringene i statsbudsjettet, noe som gir en svak realvekst for inntektene på 0,6 prosent sammenlignet med fjorårets budsjett.

– Det er en hovedprioritering å sikre økonomisk stabilitet i Malvik kommune. God og langsiktig økonomisk styring er en forutsetning for at vi skal kunne ha en stabil tjenesteproduksjon over tid, sa rådmannen da han la fram forslaget fredag formiddag.

– Dette er første gang de årlige driftsinntektene for Malvik kommune er over en milliard kroner. Disse pengene skal finansiere kommunens driftsutgifter på totalt 940 millioner og kapitalutgifter og fond på 56 millioner kroner, sier rådmannen, som beskriver forslaget som nøkternt.

Økning for barnehage

Rådmannen legger opp til at maksprisen for heltids barnehageplass økes i tråd med forslaget i statsbudsjett, fra 2.730 til 2.910 kroner per måned. Kontingentene og egenbetalingen for tjenester som SFO, kulturskole og leie av kommunale idrettsbygg økes med 2,6 prosent, noe som tilsvarer pris- og lønnsveksten.

I investeringsbudsjettet legges det opp til oppstart i 2018 for ny barnehage på Vikhammer med en antatt kostnad på 63 millioner kroner. For den nye ungdomsskolen planlegges det også byggestart neste år, og at skolen med kulturdel skal stå klar til bruk ved skolestart i 2020. En foreløpig kostnadsramme for skolebygget er på 228,8 millioner kroner. Den klart største kostnadene de neste fire årene er renovering av vann- og avløpsnettet. Der har rådmannen lagt inn 515 millioner kroner fordelt på de neste fire årene. Men disse kostnadene vil bli lagt opp gebyrene til kommunens innbyggere.

Tar grep

Varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) er også godt fornøyd med at rådmannen følger opp politiske vedtak.

– Jeg er fornøyd med rådmannens presentasjon og at det er tatt grep for en forutsigbar økonomi. Dette er et nøkternt budsjett der rådmannen tar høyde for politiske føringer. Kommunestyret la inn føringer for mer heltid og mindre ufrivillig deltid, og det er godt at rådmannen følger de politiske ønskene, mener Ole Herman Sveian.