– Den kommunikasjonen vi har gjør at vi ofte er på riktig sted til riktig tid. Vi får mye ut av ressursene ved å jobbe sammen, sier Tore Sparby, politileder på flyplassen.

Ordensmakten og tolletaten samlokaliserte seg i april i 2011. De samarbeidet om ulike kontroller før den tid også, men da bodde de ikke under samme tak.

– Dette er nøkkelen til suksess. Samarbeidet fører til at vi utvikler oss til det bedre. Rett og slett en genial løsning, mener seksjonssjef for tollmyndighetene på Værnes, Hallgeir Bjørvik.

Rask pådømmelse

De to etatene holder til i 2. etasje i terminal B. Det drøyt 300 kvadratmeter store lokalet inneholder kontorlokaler, møterom, spiserom og felles ekspedisjon. I tillegg rår de over en kontrollsone utland i 1. etasje på rundt 200 kvadratmeter.

Ifølge Sparby så fungerer det slik at toll avdekker smugling og kriminalitet, mens politiet blir koblet på og tar seg av den videre etterforskningen.

– Samarbeidet gjelder både på grasrotnivå og juristnivå. Det gir en rask pådømmelse når vi er så tett på hverandre. Hvis sakene blir liggende noen måneder, er det mye større sjanse for at de til slutt blir henlagt, sier Sparby.

Trondheim lufthavn Værnes er den tredje største flyplassen i landet basert på antall reisende.

– Det blir mye mer effektivt når vi kan utveksle erfaringer. Vi har et felles arbeidsmiljø og er trygge på hverandre. Men vi er ikke i mål ennå, og vi kan bli enda dyktigere, forteller Bjørvik.

Han opplyser at tolletaten aldri har opprettet så mange saker som de har gjort så langt i 2017. Politiet har også en økning i antall straffesaker i år. Spesielt økningen på grove narkotikasaker er stor.

Vil skilles

Politiet er stasjonert med totalt sju tjenestemenn og fire sivile grensekontrollører på Værnes. De er nå et eget tjenestested i Værnesregionen og er omdøpt til et lensmannskontor.

– I realiteten fungerer vi ikke som det. Tjenestemennene bidrar også i vakt- og patruljesystemet til politiet i Værnesregionen, og har oppmøte ved Stjørdal lensmannskontor hver morgen. Disse er ikke øremerket til å jobbe heltid på flyplassen, sier Tore Sparby.

Hans ønsketenkning er at ordensmakten på Værnes blir en egen tjenesteenhet i framtiden, med ansvar for grensekontroll sammen med tolletaten.

– På den måten blir vi en ren fagenhet, som fører til mer profesjonalitet. Vi må skilles fra det ordinære vakt- og patruljesystemet. Det vil si at vi trenger betydelig flere folk, forteller Sparby.

Til sammenligning har flyplassen i Stavanger 25 politiansatte, som er øremerket til jobbing med grensekontroll luft og sjø. I Bergen er tallet 28.

– I forslaget til bemanningsplan som er sendt til politimesteren, er det satt opp 22 politiansatte på Værnes, opplyser Sparby.

Nybygg

Tolletaten har 10 tjenestemenn som er tilknyttet enheten på Værnes. I tillegg har de den siste tiden hatt ekstra ressurs med unge folk på opplæring fra Tollregion Midt-Norge i Trondheim.

Avinor skal etter planen bygge et nytt bygg som skal huse Tollregion Midt-Norge. Det er de 40 ansatte i Trondheim som etter hvert skal flytte til Værnes. I disse dager flytter tolletaten ut av den gamle tollboden på Brattøra. De flytter nå inn i midlertidige lokaler i Grilstad Marina i Trondheim. Her skal etaten holde hus mens de nye lokalene ved flyplassen blir bygget.

– Alt tyder på at innflytting skjer høsten i 2019, sier Hallgeir Bjørvik.

Ekspedisjonen i tollbua på Brattøra ble denne uka flyttet til Værnes. Den er atskilt fra den ordinære ekspedisjonen og har åpent tre timer på formiddagen.

Tjenesteenhetsleder i Værnesregionen, Marit Helene Stigen, roser også samarbeidet med Avinor. Både hun og Tore Sparby har vært rundt på mange flyplasser i landet i jobbsammenheng.

– Jeg kan si at vi blir veldig godt ivaretatt på Værnes. Her har mange aktører bidratt til noe vi kan bygge videre på. Dialogen med Avinor er god, understreker Stigen.

Kan ikke love flere politifolk

– Jeg kan ikke si noe om budsjettet for 2018 før i februar/mars. Det vil bestandig være en diskusjon med tanke på hvordan vi skal utnytte ressursene på best mulig måte. Det er mange behov, krav og ønsker, sier politimester Nils Kristian Moe.

Han har tidligere uttalt til Bladet at bemanningen på flyplassen må styrkes på lengre sikt.

– Jeg kan ikke love at politiet på Værnes får flere ansatte i denne perioden, men det er absolutt et område som er med i betraktningen. I dag kreves det mer og mer spesialkompetanse og konkrete arbeidsoppgaver, og grensekontroll kommer innenfor dette. Men det er mange områder som trenger flere ansatte.

Politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, lovpriser samarbeidet mellom politi og toll på Værnes. Foto: Lars Sørnes

Nils Kristian Moe lovpriser samarbeidet mellom politiet og toll på Trondheim lufthavn Værnes.

– Det er en forventning fra samfunnet at statlige etater utnytter ressursene best mulig. Kompetansen blir utnyttet på en veldig bra måte mellom toll og politi på Værnes i dag. Dette er en smart måte å jobbe på. Jeg hører også at samarbeidet er givende for de som jobber der. Det er en vinn-vinn-situasjon slik jeg ser det, sier han.