I slutten av september ble det satt ut en konteiner for slakteavfall ved steinbruddet i Nevervegen. Én måned ut i elgjakta er den fremdeles ikke tømt. Det skaper reaksjoner i det lokale jegermiljøet.

Saken fortsetter under bildet.

Konteineren for slakteavfall i Nevervegen er full og må tømmes. I helga ble det dumpet avfall på utsiden. Foto: Blad-tipser

Bladet har snakket med flere som beskriver forholdene på stedet som svært utrivelige.

Tina Venn Krogstad tilhører Kyllo jaktlag i Mostadmark. Krogstad forteller at hun spydde da hun åpnet presenningen på den smekkfulle konteineren lørdag ettermiddag.

Saken fortsetter under bildet.

Elgjeger Tina Venn Krogstad spydde da hun skulle levere slakteavfall i konteineren sist helg. Foto: May Elisabeth Lund (Arkiv

– Maggoten veltet ut og stanken kan ikke beskrives, den må oppleves. Det var i tillegg blodrester på konteineren og fugler som spiste av avfallet som lå slengt utenfor. Jeg brakk meg helt opp til Foldsjøen da jeg kjørte hjemover, forteller Krogstad.

Skrantesyke

Anne Jorid Bjørkli i Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb er i likhet med Krogstad kritisk til at konteineren ikke er tømt.

– Da jeg var der mandag morgen var ikke lukta like sterk på grunn av temperaturen, men det lå flere sekker med avfall utenfor og kråker satt og spiste av det, sier Bjørkli.

Innsamlinga av slakteavfallet er i regi av Malvik kommune. Hensikten er delt. Det ene formålet er for kontroll og forebygging av skrantesyke. Det andre er å redusere tilgangen på næringsrikt slakteavfall i utmarka med tanke på balansen mellom småvilt og smårovvilt. Konteineren med avfallet vil bli levert til Norsk protein som videreforedler det til kjøttbeinmel.

Tett lokk

– At den ikke er tømt siden 25. september er uholdbart. Til sammenligning fraktes elghodene inn til Norsk institutt for naturforskning (NINA) tre ganger i uka, sier Anne Bjørkli.

Leder og klubbkollega Asbjørn Forslund mener konteineren burde vært tømt hyppigere eller satt opp med et tett lokk.

Saken fortsetter under bildet.

Asbjørn Forslund er leder i Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb. Foto: Richard Bakken

– Det er jo første gangen noe slikt gjøres, så veien blir litt til mens vi går, sier Forslund.

Skal ikke være slik

Leder i Malvik jeger- og fiskerforening, Pål Malvik, er bortreist på ferie når lokalavisa tar kontakt.

Saken fortsetter under bildet.

Pål Malvik er leder i Malvik jeger- og fiskerforening Foto: Bjørg Hernes

– Det høres ikke særlig bra ut. Jeg vet ikke hva som er gjort her, men slik skal det ikke være. Konteineren burde vært tømt med jevne mellomrom. Med temperaturene som har vært de siste ukene går kjøttet fort i forråtnelse, sier Malvik og understreker at han ikke har sett forholdene med egne øyne.

Lars Slettom er rådgiver for miljø og folkehelse i Malvik kommune. Han opplyser at konteineren vil bli tømt i løpet av kort tid.

– Jeg skal en tur opp dit for å ta en sjekk nå og vil kontakte Surnadal transport for å få den tømt, sier Slettom.

Og legger til:

– Vi har fått tips om at konteineren er full og vil selvsagt tømme den dersom det er utrivelig på stedet.

Ordningen fungerer

Slettom vedgår at tømmefrekvensen styres av pengene.

– Det er klart at jo oftere vi tømmer, jo dyrere blir det, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Lars Slettom i Malvik kommune sier konteineren vil bli tømt i løpet av kort tid. Foto: Richard Bakken (arkiv

Slettom sier kommunen har vært forberedt på at det kunne bli lukt på stedet.

– Det var derfor vi prøvde å finne et mest mulig usjenert sted for plassering. At den er full viser også at ordningen fungerer. Det er bedre at slakteavfallet fjernes enn at det bli liggende igjen ute i marka. Nå går det i alle fall til noe fornuftig, sier Lars Slettom.