Det går fram av et brev som etat oppvekst har sendt til foreldrene til elevene ved Flora Oppvekstsenter.

I brevet får foreldre til elever som likevel ønsker å gå på Hegra skole, beskjed om å søke om det før første desember i år.

Vinn-vinn

– En vinn-vinn-situasjon, sier Joakim Ølstørn fra Flora.

Han har engasjert seg sterkt for å bevare grendeskolen. Ølstørn var inntil i sommer nestleder i FAU ved Flora Oppvekstsenter. Han leder også interimsstyret som jobber for å etablkere en privat Montesorri-skole som skal erstatte grendeskolen i Flora.

Forradal blir nærskole for de fleste barna fra Flora fra neste høst. Foto: Martin Gramnæs

Ølstørn forteller at det er foreldre i bygda som har presset på etat oppvekst i kommunen om å bruke skolen i Forradal i stedet for å sende elevene til Hegra skole slik mange kommuneledelsen og blant politikere i Stjørdal så for seg først.

Kortere avstand

– Når vi ser på kartet, er det faktisk kortere veg for mange av elevene fra Flora til Forradal enn til Hegra, påpeker Ølstørn.

Foreldre fra Flora har hatt møter med etat oppvekst etter nedleggelsesvedtaket i kommunestyret. Ifølge Ølstørn har etatsledelsen lyttet til synspunktene fra foreldrene i Flora.

– Elevene har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest. Å tvangssende elever til Hegra, ville bety brudd på opplæringsloven som slår fast prinsippet om nærskole, mener Ølstørn.

Grendeskolen i Flora blir lagt ned fra sommeren 2018. Foto: Jan Erik Sundøy

Han peker på at skoleskyssen med buss til Forradal vil bli langt tryggere enn å sende elevene med skolebuss langs E14.

Ølstørn leder også interimmsstyret som jobber med planer for å etablere en privat Montessorri-skole. Privatskolen skal erstatte grendeskolen i Flora for familier som ønsker et slikt alternativ.

Planen er å åpne Montesorriskolen i Flora 1. januar 2019.

Får velge

I brevet til foreldrene som er underskrevet av etatsjef Ann Kristin Geving, forklarer etatsjefen at avstanden til skolen i Forradal er kortere for mange av elevene som bor i Flora. Det gjelder elever som er bosatt fra og med gården Litjflora og østover langs dalen. Det samme gjelder boligadresser på sørsida av elva i Flora.

De fleste elevene fra Flora må nå søke hvis de likevel vil begynne ved Hegra skole neste år. Foto: Jan Erik Sundøy

Etat oppvekst åpner likevel for at elever fra Flora kan få begynne ved Hegra skole selv om Forradal blir deres egentlige nærskole. Derfor tilbys familiene i Flora nå å velge mellom Forradal og Hegra.

Dekker skoleskyss

Oppvekstsjef Ann Kristin Geving skriver at kommunen vil dekke skoleskyss i begge tilfeller. Skoleplass vil da bli innvilget som enkeltvedtak. Men da må foreldrene som ønsker det, søke. Søknaden skal sendes til rektor ved Flora oppvekstsenter.

Men oppvekstsjefen presiserer at det bare gjelder i forbindelse med skolenedleggelsen i Flora. Det betyr elever som går på skolen i 2018. Elever som skal begynne på skolen fra neste høst og framover, må regne med at de som hovedregel vil bli plassert på den skolen de sokner til etter nærskoleprinsippet.

Kommunestyret i Stjørdal vedtok i mai at grendeskolen i Flora skal legges ned fra og med skoleåret som begynner høsten 2018. Barnehagen ved oppvekstsenteret ble lagt ned sist sommer.