Leder i foreldrerådet (FAU) Inga Berg, sier at hun håper at bygda ikke blir splittet av de nye reglene. Torsdag blir det møte for foreldrene på Flora oppvekstsenter om den betente skolesaken.

– Vi skal ha møte på torsdag på skolen i forbindelse med de nye reglene. Det er noen av foreldrene som har tatt initiativ til dette møtet. Det er mange som synes det er uheldig at det blir to skolekretser i en liten bygd og det har kommet fram at det er uenighet når det gjelder endringen av hva som skal være nærskolen til elevene i Flora, sier Berg.

Gjensidig respekt

Forradal oppvekstsenter blir nå nærskolen til alle som bor øst for gården Lilleflor, samt alle husstander på sørsiden av elva. Kun få husstander vest for gården Lilleflor hører til Hegra barneskole.

Foreldrene ved Flora oppvekstsenter har for det kommende skoleåret fått muligheten til å fritt søke barna mellom de to skolene.

– Ifølge de nye endringene er det bare de som går på skole nå i Flora som har anledning til å velge mellom Hegra og Forradal til neste år. Elevene som kommer etter vil automatisk høre til Forradal skolekrets. De som har søsken som allerede går på Hegra skole, har imidlertid anledning til å søke om å få gå på samme skole, sier Berg.

Hun sier at de tilbakemeldingene som FAU har fått fra foreldre så langt, tyder på at et mulig flertall av barna vil starte på Hegra barneskole fra høsten 2018.

På møtet torsdag håper hun at alle synspunkter fra foreldrene blir luftet.

– Vi synes det er viktig at alle synspunkter kommer frem, og at vi viser hverandre gjensidig respekt i forhold til dette.

– Utfordrende

På vegne av FAU jobber hun for å ta vare på samholdet og for å få fram synspunkter fra begge sider av leirene.

– Det er ei lita bygd og da er det utfordrende når det blir drakamp om to forskjellige skoler. Det er klart det er utfordrende for Flora at det blir to skolekretser å velge mellom i ei lita bygd. Jeg håper at møtet kan bidra til å oppklare ulike sider ved saken. Dette handler om elevene, det er de vi skal ta hensyn til i denne saken. At de får en best mulig skoleframtid og kan møtes på fritida oppe i Flora uavhengig av hvilken skolekrets de tilhører, sier Berg.

Ifølge etatsjef oppvekst i Stjørdal, Ann Kristin Geving, kan skolestartere for høsten 2019 samme bestemmelse om nærskole som for øvrige elever i kommunen.

– Det betyr at Flora deles i to, vestre del av bygda får Hegra skole som sin, øvrige i Flora får Forradal skole som sin skole. Dette som resultat av nærskoleprinsippet, sier Geving.

Det var først i september i år at rådmannen i Stjørdal «oppdaget» at for de fleste skolepliktige i Flora, er Forradal oppvekstsenter nærskolen etter nærskoleprinsippet. Inntil ganske nylig mente rådmannen at veien fra Flora og over til Forradal ikke holdt en standard som kvalifiserer som skolevei, og at veien derfor ikke var et alternativ til E14 og Hegra skole.

Nærskoleprinsipp

Så viser det seg at veien mellom Flora og Forradal likvel holder mål som skolevei, og da slår nærskoleprinsippet inn. Forradal skole blir skolen for elevene i Flora, med unntak av de som bor vest for Lilleflor.

– Etter avklaringen med veistandard, som var ny viten for oss så sent som i september i år, får vi denne inndelingen, sier Geving.