– Nettrollene dukker opp i en slik app. De bor der og leter etter noen å såre. Mitt klart beste råd er å slette appen umiddelbart, understreker etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor.

Stadig flere ungdommer oppsøker politiet og forteller om mobbing, hets og trusler på sosiale medier. Både Sparby og lensmann Marit Helene Stigen forteller at dette er en samfunnsutfordring.

– Livsfarlig

Appen «Sarahah» har fått rykte på seg som en mobbe-app. Avsenderen er anonym. Den har også en funksjon som kobler appen til Snapchat-kontoen din.

– Den stimulerer til anonymisering. Det er livsfarlig, og det fører til både drittkasting og sjikanering av personer, sier Annar Sparby.

Han forteller at politiet har snakket med 14-åringen og hennes mor. Etterforskningslederen opplyser også at politiet har mottatt anmeldelse fra en annen ungdom som føler seg trakassert gjennom Sarahah-appen.

– Vi er i dialog med Kripos, som forsøker å komme i kontakt med de som styrer appen. Serverne er i Asia, og det er veldig vanskelig å få opplysninger om hvem som står bak de anonyme beskjedene, sier Sparby.

Lensmann Stigen oppfordrer ungdommer til å ta kontakt med politiet hvis de blir hetset.

– Vi fikk den første henvendelsen om den spesifikke appen i høst. Selv om det er vanskelig å komme i mål og finne ut hvem som står bak, så er det viktig at vi får beskjed og tar en prat om det som har skjedd, sier Stigen.

Ønsker bekreftelse

I ungdommenes Ungdata-undersøkelse i kommunene i Værnesregionen i vår, kom det fram store kjønnsforskjeller.

– Jenter sliter mer med sitt selvbilde og psykiske helse. De ønsker å få en bekreftelse og ønsker at noen skal se dem i større grad. Jentene bruker Sarahah-appen til å få positive tilbakemeldinger. Men når det motsatte skjer, så blir det en tøff opplevelse, sier Marit Helene Stigen.

Ordensmakten har en tett dialog med kommunene og skolene. De oppfordrer foreldre og foresatte til å sette seg inn i ungdommenes nettvaner.

– Foreldrerollen er viktig. De sosiale ferdighetene til unge ungdommer er ikke ferdig utviklet til å bruke ulike apper som finnes på markedet, sier Stigen.