Selv om Norsk institutt for bioøkonomi er vedtatt flyttet til fra Kvithamar til Steinkjer, var det invitert til bløtkakefest i lunsjpausen på Kvithamar tirsdag.

Årsaken var at Stjørdal kommune vant budkampen om å få kjøpe forskningsstasjonen mandag ettermiddag.

De ansatte roser kommunens initiativ i saken.

- Glad for det som har skjedd?

- Ja, når det først skulle være så galt at Nibio har bestemt seg for å avvikle sitt eierforhold, synes vi kollegaene at det er kjempeflott at Stjørdal kommune har bestemt seg for å kjøpe. At kommunen har tatt ansvar og kjøpt eiendommen. Vi håper virkelig at Ivar Vigdenes og kommunen lykkes med de planene de har. Vi synes det ser veldig lovende og bra ut. Og vi håper selvsagt at det betyr at mye av den aktiviteten vi har hatt her til nå kan fortsette – i regi av en eller annen, sier Astrid Johansen, ansatt ved Nibio på Kvithammer.

Nei til spekulanter

Johansen er opptatt av at verdien forskningsstasjonen representerer ikke blir ødelagt. Derfor er hun glad for at det ikke var en eiendomsspekulant som fikk tilslaget.

- Vi er glad for at det ble kommunen, og ikke noen tilfeldig spekulant, som har kjøpt. Da kunne noen følt mer risiko for at verdiene her kunne bli ødelagt. Nå ser vi det er mulighet for at det ikke blir det. Derfor er vi veldig glad og lettet, samtidig så er vi spent på egen situasjon. Vi har jo fortsatt veldig stor usikkerhet mange av oss. Hva som skjer med oss er ikke avgjort.

Erik Revdal, forskningsleder for divisjon for matproduksjon og samfunn på Kvithamar, skryter av handlingskraften til lokalpolitikerne i denne saken. Foto: Line Mette Finnøy

Solid aktør

Erik Revdal, forskningsleder for divisjon for matproduksjon og samfunn på Kvithamar, skryter av handlingskraften til lokalpolitikerne i denne saken.

- For de ansatte på Kvithammer, som både er opptatt av framtida for seg selv - egne arbeidsplasser og hva skjer med de verdiene Kvithammer har, er det veldig tilfredsstillende at det er en såpass solid og seriøs eier og aktør som Stjørdal kommune blir eier videre. De signalene som kommunen allerede har gitt om at de vil bruke Kvithammer til et kompetansesenter for forskning, landbruk og miljø er et formål som er veldig i pakt med det som har vært aktiviteten ved Kvithammer tidligere. Derfor synes vi det er grunn til å feire med ei bittelita kake, sier Erik Revdal.

Revdal regner med at Stjørdal kommune har gjort en jobb i forkant av eiendomskjøpet i forhold aktører som kan være interessert i å være med på utviklingen av framtidas Kvithammer.

- Hos oss er det en jobb som står igjen. Vi må få avklart det konkrete innholdet i det konseptet som de har skissert, ikke minst er det viktig å få aktører på banen som er interessert i å tiltre en sånn ide at det skal utvikle seg kompetanse. Men jeg regner med at de har sondert såpass at de vet det er en sånn interesse til stede. Og det tyder det også på at det er.

Spille på lag

- Det blir også spennende for Nibio, for oss som er her per i dag. Det er en selvfølge mener jeg, at i de planene de skisserer har Nibio også en plass. Når de skal utvikle Kvithammer videre som et kompetansesenter for forskning, landbruk og økonomi,  er det selvfølgelig naturlig å sjekke ut med Nibio om Nibio er interessert i å være med på en sånn sak. Det får ledelsen i Nibio avgjøre. Men det bør være et veldig interessant tilbud til Nibio også, det konseptet som kommunen skisserer.

- Så Kvithammerforskningsstasjon kan leve videre?

- Ja, men i en annen setting, selvfølgelig. Det blir ikke Staten ved landbruksdepartementet som eier. Det blir kommunen. Og kommunen har sagt at de er ikke innstilt på å drive og eie en forskningsstasjon. Men de har gått inn som en aktør her, som sikrer at de som er interessert i det, skal kunne være både medeiere og også drivere. Med såpass sentral beliggenhet og nærhet til flyplassen, bør det absolutt være potensial for eiendommen.

- Kan dette bety videreføring av arbeidsplasser?

- For vår del blir det Nibio sin sak å avklare om det blir arbeidsplasser, og hvordan virksomheten Nibio har på Kvithammer i dag skal organiseres videre.. Men jeg regner med at Stjørdal kommune er interessert i å ha med seg Nibio i realisering av kompetansesenteret, og det bør jo innebære at den virksomheten Nibio har her i dag kan videreføres. Dermed sikres de arbeidsplassene som er på stasjonen, avslutter Revdal.