– Jeg vil påstå at det også er ulovlig å kreve en daglig oppmøteplikt uten annet formål enn å stemple i et papir som sier man kan få utbetalt penger, sier Grandalsmo.

Brudd på personvernet

Rødt-politikeren mener oppmøteplikten, slik stjørdalsordføreren krever, er stigmatiserende og sannsynligvis også brudd på personvernet.

– Å skulle stille seg til spott og spe på rådhustrappa for å vise hele kommunen at jeg er sosialhjelpsmottaker, jeg, blir ikke rett, mener Grandalsmo.

LES OGSÅ: Vil kutte i sosialhjelp og kreve daglig oppmøte

Han setter det ytterligere på spissen:

Politikere også?

– I så fall bør vi også innføre en rapporteringsplikt for politikere. Bevise hva vi gjør foruten å reise oss en gang i måneden for å stemme. Ellers ryker godtgjøringen. Her er det vel også penger å spare?

Espen Myhr Grandalsmo blir tydelig engasjert.

– Da vi folkevalgte skulle diskutere vår egen lønn, så var ordføreren den eneste som ikke ville gå ned i lønn, påpeker Grandalsmo.

Han spør rett ut om stjørdalsordføreren har en egen standard for seg selv og en totalt annen for dem som sliter.

Regjeringens ansvar

Rødt-politiker Espen Myhr Grandalsmo hjelper gjerne Vigdenes når ordføreren nå varsler at han vil komme til bunns i hva som forårsaker de økte kostnadene i sosialhjelp i Stjørdal.

Grandalsmo starter med endringer i trygdeytelsene etter vi fikk dagens regjering i 2013. Regjeringen har innført kutt i bostøtteordningen, svekket rettighetene til å motta arbeidsavklaringspenger (AAP), samt kuttet i barnetillegget for enslige uføre.

– Oppå dette har Stjørdal kommune innført markedsleie på de kommunale boligene. Vi ser også at antall enslige forsørgere i kommunen har økt med 24 på to år, sier Grandalsmo.

Må ta regninga

Han mener det helt klart er en sammenheng med kuttene utført av regjeringen og de økte kostnadene i kommunen.

– Med andre ord; staten har kuttet i utgifter, men overført kostnadene til kommunen igjennom økte sosialhjelpsutbetalinger, uten at kommunene har blitt kompensert for det. Men i stedet for å rette kritikken din den hører hjemme, velger stjørdalsordføreren å kutte hos dem som fra før har minst, mener Grandalsmo.

Notoriske kutt

Rødt-politikeren synes den politiske maktblokka i Stjørdal – nå med tidligere så kritiske MDG som haleheng, heller må gå i seg selv.

– Kan de økte kostnadene ha noe å gjøre med det notoriske kuttregimet vi har opplevd de siste 20 årene? Spør Grandalsmo.

Han peker på at det ikke er nok voksne i verken barnehager eller skoler i Stjørdal til å følge opp de som faller mellom to stoler.

– Og nå er det disse barna som vi har sviktet i oppveksten, som må betale for at kostnadene naturlig nok øker, sier Grandalsmo.

Mennesker bak tallene

Rødtpolitikeren er klar på at å få ned sosialhjelpsutbetalingene, er noe alle ønsker.

– Men vi må angripe problemet på en annen måte enn å se på sosialhjelpsmottakerne kun som en kostnad. Det er mennesker bak disse tallene. Mennesker som trenger hjelp, sier Grandalsmo.

Han vil heller satse på oppvekstsektoren, på forebyggende arbeid med barn og ungdom. Da tror Grandalsmo at sosialhjelpsutgiftene går ned.

– Men det er ikke gjort over natta med et vedtak og et pennestrøk. Det er på tide å satse på de svakeste i kommunen. Vi andre skal nok klare oss, sier Grandalsmo.