28-åringen fra Meråker står ved inngangen til en sesong som for langrennsløperne kulminerer med vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang om tre måneder. Onsdag møtte Harsem og landslagskollegene pressen foran kommende helgs nasjonale langrennsåpning på Beitostølen.

Langrennsløperen ber om å bli trodd på at hun foreløpig ikke bruker spesielt mye energi på det som skal skje i Sør-Korea om tre måneder, men drømmen ligger der.

Mørke dager

På spørsmål fra Bladet om hva det ville betydd å realisere OL-drømmen, svarer Harsem:

– Det hadde betydd veldig mye. Det er ikke sikkert jeg har opplevd mer motgang enn andre utøvere, men jeg har hatt to spesielt tøffe år motivasjonsmessig. Jeg bruker fortsatt noen dager i løpet av året på å tenke på om det er dette jeg vil drive med. Jeg har fortsatt dager som er veldig mørke, sier 28-åringen.

– Det å kunne vise for spesielt meg selv og også de som står nær meg, at jeg klarer noe jeg også, og at jeg kan nå de målene jeg setter meg, betyr mye, tilføyer hun.

Beste sesong

Da elitelandslaget for kvinner ble kuttet fra ti til åtte løpere foran forrige sesong ble Harsem vraket. Den beskjeden kom i kjølvannet av en vinter der Harsem følte hun hadde mistet mye av lysten til å fortsette karrieren som langrennsløper.

Hun gikk likevel løs på den nye tilværelsen utenfor landslaget og slo tilbake med sin beste sesong noen gang. Belønningen ble landslagscomeback foran OL-sesongen.

Tvilen melder seg

Kathrine Rolsted Harsem innrømmer at tvilen fortsatt melder seg fra tid til annen med hensyn til om skigåing er det hun skal fylle livet med. På spørsmål om hva som snur mørke dager til noe positivt, svarer 28-åringen:

– Naturen. Jeg har tenkt på det flere ganger i år. De dagene jeg ikke har lyst til å stå opp, går jeg ut, og da snur det, sier hun som ikke legger skjul på at hun har funnet seg bedre til rette på landslaget nå enn i forrige forsøk.

– Jeg trives mye bedre nå enn jeg gjorde før. Det handler nok noe om at jeg har blitt eldre og lært meg selv bedre å kjenne. Jeg trives veldig godt i miljøet, sier hun.

Finner sin plass

At hun denne gangen kom inn i landslaget med gode prestasjoner på høyt nivå i ryggen, gjorde også situasjonen enklere.

– Det har litt med at man finner sin plass og har blitt bedre som langrennsløper. Det er lettere å være på et lag nå som man har prestert internasjonalt, enn å komme inn på laget med prestasjoner fra Skandinavisk Cup. Selv om det ikke er uttalt, føler man at man ikke har like mye man skulle ha sagt når man er svakest, sier Harsem.

Langt

Trivsel er alfa og omega. Uten den på plass, klarer hun ikke prestere. I vinter skal det gode landslagsmiljøet bidra til OL-suksess. Harsem vet samtidig at det er langt dit ennå. Automatikk er det heller ikke i å bli tatt ut i den norske troppen.

– Det er det absolutt ikke. Jeg er samtidig ganske avslappet til sånne ting. Jeg prøver å gjøre mitt beste hver dag. Det er sikkert et litt kjedelig svar, men det er sånn jeg tenker. Er jeg ikke god nok, er jeg ikke det, men da har jeg i hvert fall prøvd, sier Harsem – og legger til:

– Nå har jeg hatt en så god treningssommer og høst to år på rad, så det er ingen grunn til at ikke jeg skal være med å kjempe om den OL-plassen. Det handler bare om å tro på seg selv, sier Kathrine Rolsted Harsem. I morgen kommer første svar på hvordan formen er. Da er det åpningsrenn på Beitostølen, 10 kilometer for kvinner og 15 kilometer for menn i klassisk stil.