All mobbing er feig, men mobbing på nett med anonym avsender er den feigeste formen for mobbing.

14-åringen som vi har snakket med i Bladet i dag, forteller at hun har fått meldinger fra anonyme ungdommer som skriver at hun er stygg og som ønsker henne død. Sett deg inn i situasjonen, smak på ordene og se for deg at du våknet til meldingen på din egen mobil en helt vanlig dag. Det er sørgelig. Det er urovekkende. Det er provoserende. Og vi spør oss naturligvis hvem som er ansvarlig for dette, og hva som blir gjort med problemet?

Rektoren ved skolen sier at de har grepet tak i problemet, og de må nå sørge for å holde grepet så lenge som det er nødvendig. Det som er brutalt å tenke på er at denne saken ikke er unik. Denne 14-åringen er bare en av drøyt 30.000 barn og ungdommer i Norge som blir mobbet på nett flere ganger i måneden. Og vi vet at det denne jenta opplever heller ikke er unikt i vårt nedslagsfelt. Vi har vært i kontakt med andre ungdommer i Værnesregionen som forteller om vedvarende mobbing og til og med drapstrusler på nett.

Som foreldre kan man føle seg både rådvill og maktesløs i møte med slike historier. Men det aller viktigste rådet er å engasjere seg i barnas nettbruk. Vi må ikke tro at vi har stålkontroll på hva akkurat vårt eget barn holder på med, vi må sette oss inn i hvilke apper ungdommen egentlig benytter seg av, og påse at vi opptrer som gode rollemodell på sosiale medier selv. Vi kan ikke snakke bak ryggen på naboen eller læreren mens ungene hører på, og forvente at de i neste øyeblikk skal opptre med folkeskikk på sosiale medier.

Den grove netthetsen som enkelte ungdommer opplever på digitale plattformer foregår mye mer i det skjulte enn den mobbingen vi var vitne til for 10-20 år siden. Vi må snakke med ungdommene om nettmobbing, både for å veilede de som mobber og ikke minst for å hjelpe de som blir mobbet.

For skolene er dette oppslaget en mulighet til å aktualisere problemstillingen blant elevene. For de potensielle konsekvensene av mobbing og trakassering er så alvorlige at temaet må bearbeides og nappes i og knas på, igjen og igjen.

Mobbeekspert og stjørdaling, Ole Roger Vestøyl, har en klar oppfordring om at foreldrene må på banen i forhold til sine håpefulle. De må for all del ikke holde pusten og håpe at problemet går over av seg selv. Derfor er det modig av både jenta og moren og adressere dette problemet.

Og til deg som skriver slike anonyme meldinger. Enten du går i samme klasse eller skole, er gutt eller jente. Det skrevne ord forsvinner ikke. Verken digitalt eller sjelelig, verken for deg eller den du skriver til. Det er lov til å tenke.

Linn K. Yttervik