– De fleste meldingene går på at jeg er tynn og ser syk ut. Noen har også skrevet at de håper jeg dør og at ingen ville ha brydd seg.

14 åringen ser ned i bordet foran seg når hun snakker. Sammen med moren møter jenta Bladet for å fortelle sin historie. Av hensyn til familien har vi valgt å anonymisere både mor og datter.

Det er snart ti år siden jenta flyttet til Stjørdal sammen med familien fra en nabokommune. Helt siden da har hun måttet tåle slengbemerkninger og kommentarer knyttet til utseendet.

– Jeg har alltid blitt terget for at jeg er tynn. Det har jeg hørt så mye at jeg ikke lenger bryr meg. Men jeg reagerte annerledes når jeg fikk meldinger om at folk håpet at jeg skulle dø, sier 14-åringen.

Hatmeldingene hun viser til ble blant annet sendt via den omstridte appen Sarahah. På denne tjenesten kan brukerne skrive anonyme meldinger til hverandre.

Omstridt app

Utviklerne beskriver Sarahah som en app som gjør at du kan få ærlige tilbakemeldinger fra dine ansatte og venner på en privat måte. Appen ble i utgangspunktet laget for at ansatte skulle få muligheten til å gi anonyme tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk til sjefer og andre autoritetspersoner. Ifølge Digi.no var appen Sarahah i høst blant de mest nedlastede gratisappene i norske Apple Store.

Jentas mor forteller at datteren valgte å laste ned appen til tross for klare advarsler i hjemmet. Det angrer 14-åringen på i dag. I løpet av den siste måneden har hun mottatt et titalls grove og krenkende meldinger fra ukjente personer. De aller fleste har hun tatt vare på:

«Du kjæms til å dø snart sia du e så tynn». «Bytte skole please». «Spiker». «Anoreksi». «Du e fette stygg». «Æ hate dæ, dø». «Håper du råtner i helvete. Du er den styggeste personen på jord».

14-åringen sveiper tommelfingeren over telefonen og blar gjennom de mange skjermdumpene. Ansiktsuttrykket er alvorlig.

– Jeg blir jo lei meg. Legene sier også at jeg er tynn, men det er lite jeg kan gjøre. Det hjelper ikke å spise mer. Jeg prøver, men det er ikke så lett, sier hun.

Varslet av skolen

Det var skolen som gjorde moren kjent med trakasseringa av datteren. En lærer tok kontakt etter at en medelev hadde gjort vedkommende oppmerksom på mobbinga.

– Jeg fikk sjokk da læreren ringte og fortalte hva som hadde skjedd, sier moren.

Hun er rådvill, trist og forbannet.

– Det er en helt jævlig situasjon. Som mor føler en seg veldig hjelpeløs, men jeg har gjort det jeg kan, sier moren og berømmer ledelsen ved den aktuelle skolen.

– De tok tak i saken med en gang og sendte ut en advarsel om appen til alle foresatte ved skolen, sier hun.

– Vanlig

Da mobbesaken ble kjent tok moren umiddelbart kontakt med politiet.

– Jeg har vært på lensmannskontoret og snakket med politiet, men er usikker på om vi vil anmelde saken, sier moren. Avsenderne er umulig å spore uten velvilje fra det arabiske selskapet bak appen, hevder hun.

Moren har tatt kopi av alle meldingene og krevd at datteren sletter appen. Hun oppfordrer andre tenåringsforeldre til å holde et øye med ungdommens telefonbruk.

– Få opp øynene og følg med på hva ungene foretar seg på nett. Mitt inntrykk er at det blir flere og flere slike apper, sier moren.

14-åringen har sluttet å bruke Sarahah-appen, men er slettes ikke sikker på at mobbinga tar slutt av den grunn. Hun sier at det ikke er uvanlig at ungdom mottar anonyme hatmeldinger på andre sosiale medier.

– Jeg er ikke sikker på at ting blir veldig mye annerledes av å slette denne appen. På de fleste sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat kan man opprette falske brukere og sende stygge meldinger. Det er ganske vanlig, sier hun.