– Jeg blir bestyrtet over hva man får seg til å skrive til andre mennesker. Å motta slike meldinger er vondt og opprørende, sier rektoren.

Vedkommende ble i høst gjort oppmerksom på meldingene som eleven mottok og reagerte sterkt.

– Du kan si at jeg blir ille berørt og veldig lei meg på elevens vegne.

– Sårbar situasjon

Etter samtalen med eleven og hennes mor tok rektoren tak i problemet med den omstridte appen «Sarahah».

– Vi har tatt det opp i alle klassene på skolen. Vi hadde spesielt fokus på denne appen, men vi har snakket generelt om hvordan man skal oppføre seg på digitale medier.

Utviklerne beskriver appen «Sarahah» som en app som gjør at du kan få ærlige tilbakemeldinger på en privat måte. Avsenderen er anonym.

– Det er ikke ok å henge ut andre, og det er like ille å gjøre det på sosiale medier som ellers i hverdagen. Kanskje er det enda verre også når det er anonymt, for da får du ikke muligheten til å konfrontere den som sender beskjeden til deg, forteller rektoren.

Skolesjefen er også opptatt av hva ungdommene selv velger å legge ut av bilder på sosiale medier.

– Og ikke be om å få anonyme tilbakemeldinger. Du stiller deg selv i en sårbar situausjon ved å gjøre det. Selv om det er personen som sender slike svar og meldinger som er skyld i det, så kan det være lurt å være på vakt.

Sendte ut melding

Rektoren sendte i forrige uke ut en mobilmelding til alle foreldre og foresatte ved skolen. Der ba rektoren dem om å snakke med sine håpefulle om den omstridte mobbe-appen.

– Vi henstilte også til at appen ble slettet fra telefonen. Den har en liten og smal funksjon i hverdagen og er noe de fint klarer seg uten. Ungdommene må lære seg å navigere innenfor akseptable rammer, understreker rektoren.

– Jeg tror det ligger mye ubetenksomhet bak. De som sender disse stygge meldingene forstår nok ikke hvilke følelser de setter i sving. Men det er på ingen måte en unnskyldning, mer en forklaring. Tror jeg.

Rektoren opplyser at ledelsen ved ungdomsskolen tok ordentlig tak i saken på et tidlig tidspunkt.

– Dette er alvorlig og graverende, understreker vedkommende.

Kritisk

Alle tilbakemeldingene i Sarahah-appen dukker opp i en egen feed. Hans Marius Tessem, som leder tjenesten Slettmeg.no, er kritisk til appen.

– For det første – kan man ikke si noe ansikt til ansikt, så bør man holde seg for god til å si det. Det andre er i hvilken grad man skal utsette seg selv for denne appen, sier han, og fortsetter:

- Når det er laget en app for å gi tilbakemeldinger om deg som person, så vet vi at det stort sett vil komme negative tilbakemeldinger. Når man gjennomfører spørreundesøkelser, og man åpner for fritekstkommentarer, og det kommer inn en negativ kommentar – så gis den ofte uforholdsmessig mye vekt. Slik vil det også være med denne appen. Om man har 500 venner som ikke sier noe negativt til deg, og en person sier noe negativt, så vil all vekt legges til den ene negative kommentaren. Jeg vil derfor anbefale folk å ikke utsette seg for denne appen, sier Tessem til Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).