Det sier stjørdalingen Ole Roger Vestøyl. Han er mobbeekspert og foredragsholder i antimobbekampanjen «Bruk Hue».

– Det kommer stadig flere plattformer hvor man kan opptre anonymt. Enkelte mister alle hemninger med det formål at de skal plage andre. I løpet av de siste 10 årene, etter at sosiale medier kom for fullt, har det blitt verre og verre, sier Vestøyl.

Konsekvenser

Gjennom sitt arbeid har han vært i kontakt med over 250.000 barn og unge siden 2009. Vestøyl har hørt mange historier som kan sammenlignes med den 14 år gamle jenta fra Stjørdal.

– Det er ikke noe nytt, dessverre. Vi har sett det lenge. Men det er veldig bra at det blir satt et søkelys på hets og mobbing på sosiale medier. Konsekvensen for mange er tøffe, sier han.

Mobbeeksperten kjenner godt til den omstridte mobbe-appen «Sarahah».

– En ordentlig drittapp som alle kan slette. Det er ingen grunn til å oppsøke problemer. Hvis man laster ned en app der man kan opptre anonymt, så kan det medføre mye negativitet på den digitale plattformen.

Støttespillere

Ole Roger Vestøyl har sett en dreining den siste tiden om at ungdommer som blir mobbet og hetset åpner for at foreldrene skal hjelpe dem.

– De vil ha sine nærmeste voksne som støttespillere. Slik har det ikke bestandig vært. Foreldre og foresatte må på banen og sette seg inn i den digitale hverdagen til sine håpefulle, forteller Vestøyl.

– De må for all del ikke holde pusten og håpe at det går over av seg selv, avslutter han.