– Hvordan skal vi som er i mindretall drive politikk når forslagene våre avvises uten behandling, spør Lill Harriet Sandaune (Frp) etter formannskapsmøtet i Malvik sist mandag der hun og Eva Lundemo (H) havnet i ordkrig med ordføreren og resten av formannskapet.

Kommunalt samarbeid

Det var under behandlingen av et mulig interkommunalt samarbeid om infrastruktur, som vann, avløp, vei og gatelys, der Malvik deltar sammen med Stjørdal, Trondheim og Skaun, at Frp og Høyre la fram et tredelt forslag som ordføreren, med støtte fra flertallet (2Ap, Sp, SV, V), avviste deler av fordi de mente forslaget gikk utover det saken handler om.

– Nå hadde vi ingen forventninger til at forslaget vårt ville få flertall i formannskapet. Men vi som mindretallspartier må da få lov til å legge fram forslag som tydelig viser de politiske forskjellene, mente Lill Harriet Sandaune og Høyres Eva Lundemo etter møtet der det ble en noe amper stemning rundt bordet da Sandaune mente ordføreren sensurerte forslaget fra Høyre og Frp.

Kommunesammenslåing

– Vi oppfatter forslaget om å bruke 50.000 kroner på å vurdere om Malvik skal samarbeide mer med andre kommuner på tekniske tjenester som en bekreftelse på at kommunen ikke har stort nok fagmiljø til å klare seg på egen hånd til å løse lovpålagte oppgaver. Et mer omfattende interkommunalt samarbeid vil etter vår mening flytte for mye makt og lokal myndighet bort fra de folkevalgte organene. Derfor foreslo Frp og Høyre at vi ikke skal bruke penger på en slik vurdering, sier Lill Harriet Sandaune.

I tillegg foreslo de to partiene at en heller burde vurdere en større og mer robust kommune for å sikre kompetanse og kvalitet i tjenestene. Det vil etter forslagsstillernes mening gi større og mer attraktive fagmiljø som bedre kan løse de lovpålagte oppgavene.

Den delen av forslaget som flertallet mente ikke hørte hjemme under behandlingen av den aktuelle saken var å be rådmannen forberede en folkeavstemning om en mulig sammenslåing med Trondheim eller Stjørdal.

– Det var unødvendig å avvise en votering over forslaget vårt. En votering ville uansett endt med at flertallet stemte oss ned, men da hadde vi fått vist tydelig hva vi mener, sier Lill Harriet Sandaune, etter møtet der stemningen ble svært amper mellom henne og ordføreren.

Svekker ikke demokratiet

– Jeg har problem med å se et interkommunalt samarbeid om vann- og avløpsløsninger er en svekkelse av demokratiet. Dersom det er slik at rådmannen har problemer med å rekruttere fagfolk til de tekniske tjenestene ser jeg ikke noe problem med en slik organisering av arbeidet med vann- og avløpsløsninger i kommunen, sier Torgeir Anda (V), som mente at spørsmål om kommunesammenslåing og folkeavstemning er så omfattende at det bør behandles som egen sak og ikke som en del av en sak om samarbeid om infrastruktur.

– Det er å trekke det for langt å ta spørsmålet om folkeavstemning inn i denne saken vi behandler i dag, mente Matz Ulstad (Ap).

– Den saken vi behandler i dag dreier seg ikke om å vedta at Malvik skal være en del av et større samarbeid, men om en mulighetsstudie for å se på hvilke samarbeidsformer som kan være aktuelle. Vi har faktisk en del interkommunalt samarbeid, og da kan vi ikke hver gang diskutere kommunesammenslåing og folkeavstemning. Jeg oppfatter at Høyre og Frp bruker dette i en omkamp om kommunesammenslåing, sier Rakel S. Trondal (SV).

Sensurering

Ordfører Ingrid Aune (Ap) avviser anklagene fra Sandaune om at hun og Lundemo ble utsatt for sensur.

– I forslaget fra Høyre og Frp oppfatter jeg at punkt to og tre, som dreier seg om kommunesammenslåing og folkeavstemning, er klart utenfor det denne saken dreier seg om, sa ordfører Ingrid Aune (Ap), som sammen med flertallet avviste realitetsbehandling under henvisning til kommuneloven.

Ordføreren oppfordrer Sandaune om å be om at behandlingsmåten sendes over til en lovlighetskontroll dersom hun mener saken ikke er korrekt behandlet.

Ordfører Ingrid Aune ba medlemmene i formannskapet bli igjen etter at mandagens møte var avsluttet, uten administrasjonene eller media tilstede, for å evaluere måten møtet var blitt gjennomført på.