Det er Lars Olav Muren, formidlingskonsulent ved norsk folkemuseum på Bygdøy, som sier dette.

Han er også ansvarlig for god norsk drikke på museet et par helger før jul. Røyksmaken han snakker om, husker han godt fra fjorårets julebrygg, da de for første gang brukte malt fra Hegra og Granås.

– Det var ikke det beste vi har brygga det vi klarte å få til i fjor. Jeg tror det var gjæringa vi ikke fikk skikkelig til. Vi forsøker i år igjen, og har bestilt 50 kilo malt fra Granås.

– Det er viktig for oss å få norske og tradisjonsrike råvarer, og det forstår vi at maltet fra Morten er. Med disse kiloene brygger vi fem ganger. Vi brygger til julemarkedet, og så brygger vi hver dag det er marked, sier han.

Julemarked

Julemarked er det lørdag og søndag de to første helgene i desember.

- Da ønsker vi sjølsagt at flest mulig kommer for å se hvordan vi brygger, og hvordan vi bruker maltet, sier Lars Olav Muren.

Det blir ikke noe ferdig øl på dem som kommer på markedet. Men vørteret får de smake, og så blir det maltøl noe senere av vørteret.

– Vi bruker ikke vanlig gjær, men kveik fra Hordaland, granvin – kveiken som bryggerne der kaller den, sier Muren.

Tradisjon

Muren er full av beundring over dem som har tatt vare på tradisjonen å framstille malt slik Morten Granås gjør.

– Ja, og ikke bare det, men også slik at andre som ikke har muligheten for å framstille malt sjøl kan få kjøpt dette maltet. For oss er det ikke akkurat noe godt alternativ å kjøpe malt fra Tyskland eller andre steder i utlandet.

Han sier at de brygger på tradisjonsrik måte under åpen ild i et gammelt eldhus fra Hordaland. Og det er en tydelig fornøyd formidlingskonsulent som gleder seg til brygginga.

Så blir det maltøl, hegrasøl eller stjørdalsøl til jul på Folkemuseet på Bygdøy i år også.