Selve kjøpesummen er 17 millioner kroner. Omkostningene ligger på 430.000 kroner.  I tillegg vil stjørdalspolitikerne bruke to millioner kroner til oppgraderingen og uforutsette kostnader ved kjøpet av eiendommen.

Låner pengene

Stjørdalspolitikerne vil i første omgang finansiere de 19,5 millionene med lånemidler som kommunen ikke har brukt ennå fordi investeringsplaner har blitt utsatt.

Kommunestyret bevilget også en halv million kroner som skal brukes til å utvikle Kvithamar som et kraftsenter for miljø, landbruk, bioøkonomi og forskning.

- Vi har allerede kontakt med relevante aktører innenfor fagfeltene, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Enstemmig

Han satte fram forslaget som fikk enstemmig tilslutning i både det ekstraordinære formannskapsmøtet og i kommunestyret like etterpå.

Stjørdalspolitikerne henter den siste halvmillionen fra kommunens disposisjonsfond.

Kjøpesummen for Kvithamar-gården ligger 4,5 millioner over landbrukstaksten som lå ved salgsoppgaven.

Strategisk viktig

I saksframlegget til politikerne slår stjørdalsrådmann Anne Kathrine Slungård fast at slike eiendommer er meget vanskelig å taksere. Kvitamar er ikke en ren landbrukseiendom, og det er ikke ren annen næringseiendom. Derfor kan andre faktorer, som takstmannen ikke har mulighet til å vurdere, ha stor betydning for potensielle kjøpere.

Slungård vurderer kjøpet som strategisk meget viktig for Stjørdal.

- Det kan bidra til at vi kan beholde og videreutvikle det forskningsmiljøet som er der, samt å kunne invitere nye aktører innen mange forskjellige fagområder, sier rådmannen.

Gunstig pris

Hun vurderer prisen på 17 millioner pluss omkostninger som meget gunstig.

Eiendommen har i dag leieinntekter på nesten kr 540.000 kroner i året. Rådmannen tror potensialet for økte leieinntekter er stort. Kjøpet vil derfor etter rådmannens vurdering være en økonomisk sikker investering for kommunen.

Både i formannskapet og kommunestyret torsdag ettermiddag fikk stjørdalsordfører Ivar Vigdenes full støtte for arbeidet med å erverve Kvithamar. Kjøpet ble enstemmig bifalt i både i formannskapet og kommunestyret.

Full støtte

Opposisjonsleder Joar Håve gir honnør til rådmann og ordfører som har jobbet med å kjøpe forskningsgården. Håve vurderer samfunnsnytten av kjøpet som meget stor for Stjørdal.

- Nå er det viktig at vi kommer på banen for å utvikle eiendommen til beste for Stjørdal, sier Håve.