I Ungdata-undersøkelsen fra 2017 ble ungdom i Stjørdal kommune spurt om negative opplevelser på nett. Så mange som 25 prosent av de spurte svarte at de hadde lest sårende ting om seg selv på nettet.

– Det er alvorlig mange. Det tyder på at vi må sette et større fokus på problemene, sier oppvekstsjef i Stjørdal kommune, Ann Kristin Geving.

14 prosent har opplevd å bli truet på nettet, mens 11 prosent har blitt eksponert med sårende bilder eller videoer. 86 prosent av elevene på ungdomsskoler og videregående skoler i Stjørdal deltok i undersøkelsen.

Vanlig at det skjer

Kristoffer Meldal Moen og Malene Johnsen fra ungdomsrådet i Stjørdal er ikke overrasket over at stjørdalsungdom mottar trusler og blir trakassert på sosiale medier.

– Jeg tror det er mye av det. Ikke bare gjennom anonyme apper, men også gjennom blikk, baksnakking og utestenging over lengre tid. Det er vanlig at det skjer, sier nestleder Malene Johnsen.

– Det er ikke bra i det hele tatt, understreker hun.

Gutter varsler ikke

Leder Kristoffer Meldal Moen tror det forekommer oftere enn det som kommer til overflaten.

– Mange holder det nok for seg selv, og jeg tror spesielt gutter er dårlige til å si fra. Det er jevnt over mange som får stygge meldinger i blant, og jeg har et inntrykk av at mange har fått trusler og har blitt mobbet over lang tid, sier han.

Ungdomsrådet har i lengre tid hatt fokus på holdningskampanjen «Si hei». Det handler enkelt og greit om å si hei til hverandre.

– På den måten får vi et triveligere samfunn. Et hei kan bedre noens dag mye, og det skal så lite til, sier Malene.

Skikkelig ille

Både hun og Kristoffer er positive til at kommunen nå tar et initiativ til en ny kampanje eller aksjon.

– Jeg regner med det er én av sakene på møtet vårt i begynnelsen av desember. Alt som forebygger mobbing er bra, forteller Malene.Lederne i ungdomsrådet ber all ungdom om å være sitt ansvar bevisst.

– De som sender slike meldinger tenker ikke over hvor mye det kan ødelegge for de som sitter på den andre siden. Det kan være skikkelig ille, understreker Kristoffer Meldal Moen og Malene Johnsen.