Det vises til stjørdalsordfører Vigdenes innlegg i Bladet om behovet for å redusere utbetalinger av sosialhjelp. Eller som han sier; «i ytterste konsekvens reduksjon av administrasjonen i NAV Værnes».

Først vil vi applaudere mange av kommunens politikere som allerede har gitt klar tale om at dette ikke er veien å gå.

Økonomisk sosialhjelp er en lovpålagt tjeneste som skjønnsmessig ytes til personer som har behov for dette. For å kunne forstå lovens virkeområde er det viktig å ha lovens formål klart: «Formålet med loven er å bedre levekårene for vanskeligstilte, bidra til sosial og økonomisk trygghet, herunder at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig, og fremme overgang til arbeid, sosial inkludering og deltakelse i samfunnet.» Loven skal bidra til at utsatte barn og unge og deres familier får et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Loven skal bidra til likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer.

FO har aldri argumentert med at individuell skjønnsvurdering av behov basert på statens veiledende satser, vil få utgiftene til sosial stønad til å gå ned. Det viktigste argumentet fra vår side, er å gi de mest utsatte mer levelige og verdige forhold med en tilstrekkelig utmåling av ytelser. Sosialhjelpsutgiftene vil ikke nødvendigvis øke tilsvarende økningen i satsene eller minske tilsvarende en reduksjon av satsene. Ved å ha tilstrekkelige satser spares imidlertid saksbehandlingstid, og gir færre søknader om tilleggsytelser. Og erfaring fra flere NAV-kontorer viser at det har slått til; det fører til færre vedtak og mer tid til oppfølging mot arbeid og aktivitet.

Imidlertid er det jo som kjent slik at mange faktorer spiller inn når det gjelder forbruket av sosialhjelp. Dersom vi har fått flere brukere og også høyere utbetaling pr bruker, kan dette skyldes bl.a. høyere boutgifter, strengere innkreving av husleie, utkastelsesbegjæringer, høyere depositumgarantier, innstramming i vilkår for bostøtte og gode eller dårlige rutiner for samarbeid med kommunen angående betaling av husleie er bare noen faktorer som påvirker utbetalinger av økonomisk sosialhjelp.

Høyere sosialutbetalinger er visstnok ikke spesielt for Stjørdal heller jfr. SSB.

FO mener det er viktig å få fram sammenhengen mellom bemanning/oppfølging og mulighetene til å få til en reduksjon i sosialbudsjettet. Hvis bemanningen reduseres, øker utbetalingene. Et godt eksempel på dette erfaringen fra Meråker hvor det ble redusert med en 50% stilling, noe som ga mindre ressurser til oppfølging av brukere og drastisk økning i utbetalinger på økonomisk sosialhjelp. Tilbakeføringen av denne50% stillingen førte til bedre tid til oppfølging og reduserte kostnadene på økonomisk sosialhjelp. Med krav om oppmøteplikt på NAV hver morgen vil jo det kreve økt bemanning. Denne sammenhengen synes ikke ordfører Vigdenes å ha oppfattet.

Kjære ordfører; Det er snart jul – det er vel ekstra tilskudd til barnefamilier som lever på sosial stønad som er aktuelt akkurat nå!

Else-Mari Jensen

Hovedtillitsvalgt FO-klubben Stjørdal kommune

Thomas Sims Søberg

Plasstillitsvalgt FO-klubben NAV Værnes