Tangen Innovasjon AS har gått inn i næringsklyngen NCE Aquatec Cluster som består i hovedsak av leverandører til oppdrettsindustrien.

– Vi er med for å lære, sier Jørgen Paulsen.

Han er forretningsutvikler og en av mange nye i Tangen Innovation som har doblet antall ansatte det siste året - til 13.

Det relativt ferske holdingselskapet er i en fase der de er i ferd med å bygge opp bedriftsorganisasjonen rundt hovedsakelig fem enkeltselskaper og fire produkter – tre fysiske samt konsulenttjenester innen engineering.

Produkter med overføringsverdi

To av hovedproduktene til Tangen Innovation er en styringsenhet og en enhet som kan bevege lys og kamera under vann på store dyp. Disse enhetene kan være like aktuelle produkter innen havbruk som innen olje- og gass, ser gründerne på Tangen.

– Vi har hittil i hovedsak vært rettet mot offshore og maritim sektor, mens vi ser strategisk på havbruk. Vi ønsker å finne et marked utover det vi har i dag. Med å bli med i NCE Aquatec Cluster får vi treffe både leverandører og kunder. I olje/gass og maritimbransje har vi et bra nettverk, mens det er heller tynt innen havbruk, sier Jørgen.

Stjørdal må ta plass

– Havbruk kan bli den nye oljenæringa for Norge, tror Geir Paulsen og mange med ham.

– Havbruk er mer enn bare laks, og havet er rett utenfor her. Vi må finne vår plass på Stjørdal også innenfor den næringa.

– Vi må ha noe å leve av i framtida. Det er ikke ventet noen større vekst innen olje- og gass. Det er derfor klare mål for utvikling av havbruksnæringa. Vi jobber ut ifra at den skal firedobles innen 2050. Det vi ser som vår oppgave er å legge til rette for leverandørnæringan og blant dem som kan forsyner næringa med teknologi, sier Kari Thyholt og nevner Tangen Innovation.

Vil levere teknologi

– Hva kan dere på Tangen bidra med innen havbruk?

– Når vi ser at havbruk er på vei til stadig større installasjoner og dimensjoner. Og når vi ser laksemerder som ligner mer på en oljeplattform og som dras langt til havs, da oppstår det andre behov. Her kan man for eksempel benytte komponenter som vår Pan/Tilt.

De importerte og solgte i starten en tilsvarende enhet som di ikke var fornøyd med.

–  Da laget vi vår egen. Den tåler påkjenningene med å styre lys og kamera under krevende forhold og på store havdyp, forteller Jørgen Paulsen og daglig leder Vivian Hugås Larsen.

– Vi har vår Vision Remote, som er en styringsenhet som kan forenkle styringen av alt fra små undervannsfartøy til hele skip, fortsetter Jørgen Paulsen. Det er et håndholdt nettbrett i robust innramming med betjeningsknapper. Den gjør det blant annet mulig å laste ned styringsprogrammer nærmest som apper, for flere kraner og fartøyer på samme enhet. Fjernstyringsenheten kan for eksempel erstatte en skipsbru. I prinsippet kan man snart sitte hjemme og styre en førerløs, containerbåt gjennom Trondheimsfjorden med vår enhet.

Førerløse båter – en visjon

– Utviklingen av autonome båter er noe av det vi følger med stor interesse, nevner Geir Paulsen.

Kari Thyholt er fornøyd med å ha fått med Stjørdalsbedriften Tangen Innovation i NCE. Der er de slett ikke alene. På ett års tid har klyngen 110 medlemsbedrifter, deriblant forskningsinstitusjoner. 80 prosent er leverandører til oppdrett.

– Tangen Innovasjon har absolutt noe å bidra med i NCE på teknologisiden, sier seniorrådgiver Kari Thyholt. Hun er Stjørdaling og ansatt i Fosen Innovasjon AS. Fosen Innovasjon og BDO i Trondheim er et team som utfyller hverandre og leverer managementettjenester til en av verdens største teknologiklynger innenfor havbrukssktoren.

En pådriver

Fosen Innovasjon oppsto i sin tid rundt det innovative industrimiljøtet på Fosen. De eies og drives i dag av både private og offentlige aktører. Navnet er litt misvisende, da virksomheten i dag favner om hele Midt-Norge. Ikke bare Fosen.

– Fosen Innovasjon har fått en sterk rolle i klyngeutvikling i regionen har vi sett, sier Geir Paulsen. De satser både på både vann, fornybar energi og miljøteknologi, havbruk, akvakultur, forsvarsindustri og bedriftsutvikling.

Ikke bare fisk

Industriklynger legger til rette for samarbeid og gir lett tilgang til midler, når man har gode prosjekter. Hvis for eksempel om Tangen Innovation alene eller sammen med noen andre kan å få fram et produkt – for eksempel noe som holder båter stabile når de ligger inntil anleggene eller som kan fjernstyre fartøy som renser under merdene.

– Og det behøver ikke å handle om fisk. Det skjer mye spennende i havet. Ikke minst på energifeltet, innenfor autonomi og bruk av sensorteknologi sier Kari Thyholt.

Dette er Tangen Innovasjon AS

  • Tangen Innovation AS er paraplyselskap for bedriftene Tangen Engineering, X-Controls, Polyteknikk, Vision Remote og Actuade.

  • Bedriftene holder til på Tangen, hvor de også utvikler og produserer sine produkter.

  • Eiere er Gema Invest AS ved Geir Paulsen (45%), Midconsult AS ved Arve Leren (45%) og Jamada AS Jan Leithe (10%)

  • Pr. i dag er det tilsammen 13, ansatte, og det er planer om å ansette flere.

  • Vil i 2017 omsette for omtrent 13 millioner

  • Nylig gjennomført en emisjon i ett av firmaene, Vision Remote, der man fikk på plass 11 millioner i ny kapital fra lokale investorer

  • Har i 2017 inngått en innovasjonskontrakt i samarbeid med National Oilwell Varco og Innovasjon Norge med ei ramme på 17 millioner

  • Linket til NCE Aquatec Cluster, som er næringsklynge for havbruksnæringen