Siden tankene om et bergkunstmuseum ble tatt opp av historielaget første gang, tidlig på 1980 tallet, har mye vært sagt og skrevet om saken.

Mens historieinteresserte i starten nok hadde formidling av den lokale bergkunsten i tankene, viste det seg at planene skulle favne langt mere. Etter drøftinger med fylkeskonservator og Vitenskapsmuseet i Trondheim, ble det klart at plasseringen var egnet for en presentasjon av bergkunsten i begge Trøndelagsfylkene.

Lang prosess

Planleggingsprosessen har vært lang. Vi har sett at det har vært mange hinder å forsere underveis, for de som har arbeidet med saken. Likevel har håpet om en realisering av bergkunstmuseet på Lerfald vært der.

Før kommunestyremøte 18. mai, trodde vi at alt var klappet og klart, og at byggingen snart ville begynne. Bl.a. var store bevilgninger fra stat og fylke på plass, området var regulert til formålet og riksantikvaren hadde godkjent planene. Her hadde Stjørdalpolitikerne en mulighet til å gi Trøndelag et sted der bergkunst kunne tas vare på, formidles og forskes på. Dette skulle man tro ville gi ringvirkninger, ikke minst for reiselivet i kommunen.

Bronsealder

Så ser det ut til at en skrinlegging av hele prosjektet i stedet ble resultatet, fordi Stiklestad Nasjonale Kultursenter ville ha en garanti fra kommunen om dekning av et evt. driftsunderskudd. Om dette skal være det som er slutten for planene om et bergkunstmuseum i Hegra, håper vi at alt er gjort både fra SNK og Stjørdal kommunes side for å undersøke mulighetene for å skaffe de nødvendige midler til drift.

Etter at det store bronsealderfunnet ble gjort i Hegra i januar, kunne kanskje et bergkunstmuseum også gjort det mulig å få presentere dette funnet og fått deler av funnet tilbake dit det hører hjemme, nemlig i Hegra.

Til ingen nytte

Store summer er brukt på prosjektering av et bergkunstmuseum, dette ser nå ut til å være penger brukt til ingen nytte. De bevilgninger som er gjort av stat og fylke, står i fare for å bli trukket tilbake. Det er vel ingen selvfølge at disse midlene kan videreføres til et foreslått bergkunstsenter ved museet på Værnes. Et bergkunstsenter vil også trenge penger til prosjektering, nybygging og drift. Stat og fylke som har latt disse midlene stå på sine budsjetter gjennom flere år, i den tro at et bergkunstmuseum er noe Stjørdal kommune ønsker, har grunn til å føle at de er blitt holdt litt for narr slik saken har utviklet seg.

Vi får konkludere med at helleristningsfeltet på Lerfald heldigvis fortsatt blir liggende i Hegra, for politikerne har ennå ikke vedtatt å flytte det ned til byen.