I september deltok pyroteknikeren fra Hommelvik på det norske laget som gikk helt til topps under “fyrverkeri-VM” i Berlin.

– Det startet da jeg var liten. Jeg har alltid stått med store øyne på nyttårsaften. Jeg må vel ha vært 4-5 år første gang, forteller 42-åringen.

Det første møtet med nyttårsraketter gjorde guttungen så vettskremt at han sprang inn og gjemte seg.

Noen tiår senere kan altså hommelvikingen smykke seg med en uoffisiell tittel som verdensmester i pyroteknikk.

– Jeg var heldig å få være med på laget til min mentor Andreas Helle, som ledet det norske laget til North Star Fireworks AS, og det var en fantastisk følelse å stå på scenen på Olympia stadion foran 45000 mennesker etter at vi vant hele konkurransen, sier Roy.

– En helt vanvittig opplevelse. Vi var underdogs. Det deltok store firma som har holdt på i 70-80 år, og som kom med semitrailerne sine og breiet seg. Så kommer vi med 4-5 varebiler og vinner!

Gammel drøm

Da Roy ble sertifisert pyrotekniker i 2014, var det en gammel drøm som ble til virkelighet.

– Jeg husker ski-VM i 1997 spesielt. Da hadde jeg begynt å studere informatikk og drev på med data, musikk, lyd og lys. Jeg sto på torget (i Trondheim, journ.anm.) og så på fyrverkeriet. og tenkte at det er her er så kult at dette må jeg bare gjøre noe med. Det gikk mange år før jeg fikk muligheten for det er ikke så enkelt å ta sertifikatet. Du må være med noen bedrifter rundt og det er begrenset med store oppdrag, forteller Roy.

Prosessen mot sertifisering startet i 2012.

– Hva ligger bak fascinasjonen?

– For min del har det alltid vært smellet, trøkket og energien, og litt risikoen med det hele. Og fargene, og at alle bare liksom: “wow”, og måper, smiler Roy entusiastisk.

– Så er det overraskelsesmomentet. Dette er jo kunst. En av tingene som gjør dette spennende og artig er at du får ikke får til å øve på det. Du må investere kanskje 150 arbeidstimer og så har du én sjanse til at det skal gå bra.

Gir adrenalin

Roy driver firmaet T-Pyro AS, som har base hjemme på Vikhammer. Med på laget har han trekløveret Morten Lund, Harald Steen og Thor Kristian Stav som ble sertifiserte i fjor etter å ha gått i lære hos Roy.

– Harald og jeg konkurrerte litt på nyttårsaften vi, forteller Roy til latter rundt bordet.

– Det var om å gjøre å ha mest krutt og få det til å gå høyest, istemmer Harald og fortsetter:

– Jeg husker som åtteåring at vi samlet tomflasker og sparte opp 3,75 og gikk på butikken og kjøpte rakett. Så gikk vi opp i skauen og fyrte og sto og så på lunta som brant og raketten som fløy til værs. Da var gnisten tent, konstaterer han.

– Mange drar ut og kjører fort på ski og får adrenalin av det. Vi får mer adrenalin av å holde på med dette, skyter Thor Kristian inn.

RBK på kundelista

Gutta var hyret inn under avslutningen av Olavsfestdagene i sommer, samt ved åpningen av nye Torgkvartalet på Stjørdal. Andre på kundelista er RBK, Pstereo-festivalen og VM i Rallycross.

Nå vil T-Pyro AS gjøre et nytt forsøk på å arrangere familiefyrverkeri på Midtsandtangen på nyttårsaften. I fjor måtte de avlyse på grunn av værforholdene.

– Du skjønner kanskje hva vi ønsker oss til jul? Det er godt vær på nyttårsaften, som betyr klar himmel, litt bløtt på grunn av brannfaren og lite vind, smiler Harald.

Pyro-entusiastene håper på god oppslutning og giverglede fra innbyggerne i Malvik.

Fokus på sikkerhet

– Hvor stort det blir avhenger av hvor mye vi får samlet inn. Vi har midler til 3-4 minutter allerede, og håper å kunne dra det opp mot ti, sier Roy. Det vil i tillegg blir oppskyting på Ranheim klokken 18, samt på Saksvik ved midnatt.

– To uker før nyttårsaften går det i ett vil jeg tro, og det er bare så vidt det blir tid til å spise ribbe, sier Roy mens latteren runger rundt bordet.

Sikkerheten står i høysetet.

– Både egen og ikke minst andres sikkerhet. Vi har valgt dette, men det å gå på akkord med sikkerheten til publikum, det er ikke et tema, konstaterer Roy Tronstad.

Profesjonell pyrotekniker kategori 4

  • Kurs i bruk av fyrverkeri kategori 4 omfatter alle artikler til bruk på festivaler eller større markeringer.

  • For å få utstedt sertifikat må deltakeren gjennomføre kurs og bestå eksamen, samt delta på 10 fyrverkeriarrangementer etter nærmere krav.

  • Sertifiseringen er underlagt Norsk brannvernforening.

Kilde: Brannvernforeningen.