I Bladet 16. november fremgår det i et intervju med Lill Harriet Sandaune at gebyrene for vann og avløp i Malvik kommune vil øke med 40–50 prosent. Rådmannen i Malvik ønsker å utdype dette.

–For det første inneholder økningen fram mot 2022/2023 forventet lønns- og prisvekst, og som er lik for de fleste kommuner. Om lag halvparten av økningen skyldes dette forholdet. Videre skyldes en del av økningen forventet høyere rentenivå. Dette er også et forhold som vil være likt for de fleste kommuner. Malvik kommune må gjøre nødvendige investeringer for å forbedre vannsikkerheten og avløpssituasjonen. Dette er forklaringen på resten av økningen, sier Midttun.

Årlig økning på 1,8 prosent

Rådmannen mener at dersom man ser bort fra endringer i rentenivå og lønns- og prisvekst, vil den årlige økningen som følge av investeringene i gjennomsnitt være på om lag 1,8 prosent.

–Det meste av denne økningen kan komme i 2022, men rådmannen vil jobbe for at økningen kan tas mer gradvis fram mot 2022, sier Midttun.

Uendret eiendomsskatt

I rådmannens forslag til budsjett for 2018 holdes eiendomsskatten for kommunens innbyggere uendret.

–Det vil si at promillesatsen og skattegrunnlaget for eksisterende eiendommer holdes på samme nivå i hele den kommende fireårsperioden. Dette betyr at eiendomsskattenivået reelt sett går ned med om lag 2,6 prosent årlig, sier rådmann Carl-Jakob Midttun.

Midttun er klar på at samlet sett forventes det at gebyr og eiendomsskattetrykket for innbyggerne i Malvik kommune over tid ikke endres vesentlig, utover det eventuelle renteendringer, og lønns- og prisstigning skulle tilsi.