Kommunestyret i Stjørdal vedtok seint torsdag kveld at eksterne krefter skal leies inn til å gjøre en uavhengig gjennomgang av utbetalingene av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal.

Kostnadene må ned

– Kostnadene må ned, presiserer stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Derfor ber flertallet NAV om å utrede gjennomgående lavere veiledende satser for økonomisk sosialhjelp.

Ordføreren mener det må være betryggende for en organisasjon å få en uavhengig gjennomgang med utenforstående for å sjekke om forvaltningspraksisen er rett.

21 - 20

Han fikk sine forslag vedtatt med 21 mot 20 stemmer i kommunestyret torsdag kveld.

Ordførerflertallet består av Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Krf og Miljøpartiet. Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Rødt stemte imot.

Det eneste hele kommunestyret var enige om, er at det skal innføres en ny redusert veiledende sats for økonomisk sosialhjelp til ungdom som bor hjemme. Satsen reduseres med to tusen kroner til 3.900 kroner måneden.

Uavhengig gjennomgang

Vedtaket i kommunestyret betyr at eksterne eksperter nå skal kikke NAV Værnesregionen i kortene. De skal sjekke om de sterkt økende utbetalingene i Stjørdal de senere år, henger sammen med om NAV har endret utbetalingspraksis.

Kommunestyret i Stjørdal vil også vite om det finnes andre kommuner med en forvaltningspraksis som ville medført reduserte utbetalinger i ellers like tilfeller enn det som har skjedd i Stjørdal.

Flertallet i kommunestyret vil også vite om kontrollrutinene som skal motvirke feilaktige utbetalinger av økonomisk sosialhjelp, faktisk virker i Stjørdal.

Ikke rådhustrappa

Men daglig oppmøteplikt for sosialklienter skal ikke gjennomføres så strengt som de første forslaget fra stjørdalsordføreren la opp til. Ordførerblokka strøk ordet «alle» i forslaget sitt i kommunestyret torsdag kveld.

Hvem som skal møte og hvor de skal møte, skal fagfolk i NAV avgjøre.

Miljøpartiets Tommy Reinås mente Rødts Espen Myhr Grandalsmo gir et bilde av gjennomgangen av sosialhjelp i Stjørdal, som ikke stemmer med virkeligheten.

–Selvfølgelig skal ikke folk som mottar sosialhjelp, tvinges til å møte på rådhustrappa. Å hevde slikt, er bare egnet til å skape uro, mener Reinås.

Han gir uttrykk for at den gjennomgangen av de veiledende satsene for sosialhjelp som nå settes i gang, godt kan ende med at satsene økes.

–Det skal vi nå få en kvalifisert vurdering av, sier Reinås.

Kan være lovstridig

Venstres Ragna Straume er redd deler av innsparingene og reglene som flertallet nå vil innføre i Stjørdal, kan være lovstridig.

–Det er spesielt at flertallet ikke vil ta langvarige grep. De jobber bare med symptomene. Vi må starte med å se nærmere på hva årsakene er til økt sosialhjelp. Vi vet ennå for lite til å dra bastante konklusjoner, slik flertallet vil, påpeker Ragna Straume.

Hun er særlig bekymret for virkningene for barn og unge i familier som mottar sosialhjelp i Stjørdal. Lovverket sikrer barn og unge en særlig beskyttelse.

Dytt i ryggen

Frp's Nelly Lian liker slett ikke at mange omtaler folk som mottar sosialhjelp som de svakeste. Hun vil ikke være med på å sykeliggjøre sosialhjelpsmottakerne, men heller ansvarliggjøre dem.

–Fremskrittspartiet tror det er mye fin ungdom der ute som trenger et dytt i ryggen for å komme i gang, mener Lian.

Odd Einar Friheim (Sp) mener Stjørdal kommune er helt nødt til å gjøre noe med veksten i sosialhjelp. Han peker på at kommunen har nok oppgaver å sette folk til.

–Det er mye ungdom som vil, men ikke får sjansen. De kan for eksempel møte opp på bosentrene på morgenene og lese avisa for dem som ikke kan lese sjøl lenger, mener Friheim.

NAV-leder Merethe Storødegård (til venstre) var til stede under hele diskusjonen om sosialhjelp i kommunestyret. Her i prat med Ann Inger Leirtrø (Ap) og etatsjef omsorg hans Frederik Selvaag.

– Oser mistillit

Arbeiderpartiets Joar Håve mener forslagene fra ordførerflertallet oser av mistillit til egen organisasjon. Han peker på at over halvparten av kommunene i Norge opplever at utbetalingene av sosialhjelp øker.

–Stjørdal er ikke i noen særskilt situasjon, sier Håve.

Han trekker fram NAV's egen rapport som viser at utbetalingene av Stjørdal ikke er så forskjellige fra andre kommuner det er naturlig å sammenligne med.

–Forslagene fra ordføreren legger opp til et ganske rigid system. Samtidig sauser man sammen begreper som aktivitetsplikt og oppmøteplikt og skaper en underlig mistanke om at mange på sosialhjelp utnytter systemet.

Håve sier seg heller ikke imponert over et brev om sosialhjelp som stjørdalsordfører Ivar Vigdenes har sendt til de andre ordførerne i Værnesregionen. Her kommer stjørdalsordføreren etter Håves mening med utilslørte trusler om at hvis NAV ikke får ned utbetalingene, vil ordføreren spare penger men å redusere bemanningen i NAV.

–Slik skal ikke en ordfører opptre overfor egne ansatte, mener Håve.

Ordfører Ivar Vigdenes svarte i kommunestyret at han ikke har satt fram noen trusler. Å vurdere størrelsen på administrasjonen i NAV, vil være en naturlig konsekvens av budsjett- og kostnadsvurderingene.