Eiendomsskatten i Malvik ble vedtatt innført av kommunestyret i desember 2013, etter først å ha stemt nei i formannskapet snudde Arbeiderpartiet overraskende og skapte flertall (Ap, SV, Sp, V) for den omdiskuterte skatten på boliger og næringsbygg.

For upresist

Huseier Kristian Askim på Vikhammer fulgte ikke så nøye med på hvordan grunnlaget for eiendomsskatten ble utarbeidet våren 2014. Men reagerte da han mottok første faktura for årets eiendomsskatt.

– Etter min mening er dette en upresis måte å sette en takst på eiendom på. Jeg har sammenlignet min egen eiendomstakst og markedsverdi med andre eiendommer. Så langt har jeg ikke funnet noen boliger som har høyere eiendomstakst enn det jeg har på min bolig. Selv ikke eiendommer som er omsatt for flere millioner over de vel 4.5 millionene som er antatt markedsverdi for min part av en tomannsbolig på 168 kvadratmeter, med normal standard og relativt liten tomt, sier Kristian Askim, som sendte inn klage på takstgrunnlaget i april.

Kristian Askim mener måten Malvik kommune har beregnet verdigrunnlaget for boligeiendommer på er for upresist. Foto: Privat

Klage på grunnlaget

Med en verditakst på 2.468.000 kroner mener Askim at han ikke er likebehandlet med andre boligeiere i samme området, som har langt lavere verditakst, men solgt for omtrent samme eller høyere pris enn antatt markedsverdi på egen bolig.

– Jeg har tatt utgangspunkt i eiendommer som er til salgs i det åpne markedet og de som er solgt i samme området, sier Kristian Askim, som mener å kunne dokumentere en verditakst som ligger betydelig høyere enn sammenlignbare boliger.

Fikk medhold

Etter at klagenemnda for eiendomsskatt hadde vært på befaring konkluderte den med at det ikke er avdekket feil i faktagrunnlaget som taksten bygger på.

– Eier påpeker i klagen at eiendomsskattetaksten er feil satt når man sammenligner med andre eiendomsskattetakster både i nabolaget og for øvrig i kommunen. I klagen er det lagt ved eksempler på nylige omsetninger for et utvalg eiendommer og eiendomsskattetaksten på disse. Klagenemnda har på eget initiativ undersøkt andre eiendommer for å forsikre seg om at utvalget av eiendommer er representativt. Klagenemndas konklusjon er at denne eiendommen skiller seg ut med høyere eiendomsskattetakst i forhold til antatt omsetningsverdi sett opp mot andre eiendommer, skriver nemnda i sitt svar på klagen.

Redusert og tilbakebetalt

Klagenemnda vedtok på denne bakgrunnen å sette ned verditaksten på eiendommen fra 2.469.000 kroner til 2.003.000 kroner. Noe som reduserer eiendomsskatten fra 9.700 kroner til 8.200 kroner per år.

Kristian Askim fikk medhold i at det har vært betalt inn for mye i eiendomsskatt fra 2014 og fram til i år. Derfor blir skatten redusert og tilbakebetalt også for de foregående årene, selv om han ikke tidligere har sendt inn klage.

Klagenemndas vedtak er endelig og kan bare overprøves ved å ta saken inn for domstolen.

Eiendomsskatt i Malvik

* Kommunestyret i Malvik vedtok i desember 2013 at det skulle innføres eiendomsskatt på to promille på boligeiendommer, verker og bruk. Det var Ap, SV, Sp og Venstre som stemte for, mens Høyre, FrP og KrF stemte mot forslaget.

* I vedtaket var det listet opp hvilke kommunale nybygg som skulle finansieres ved hjelp av eiendomsskatt. Det ble samtidig vedtatt at det hvert år skulle sendes ut regnskap som viste hvor mye som var kommet inn i eiendomsskatt og hvordan pengene var blitt brukt.

* Malvik kommune valgte å engasjere rådgivningsselskapet Eskan AS for å foreta en verdivurdering av alle eiendommer i kommuen som grunnlag for beregning av eiendomsskatten. Dette arbeidet ble gjennomført våren 2014, og eiendomsskatten ble innkrevd fra og med andre halvår dette året.

* Kommunestyrets flertall vedtok i budsjettet for 2016 en økning i eiendomsskatten fra to til fire promille. Det ville gi en årlig inntekt til kommunen på vel 30 millioner kroner.

* Det er mulig å søke om redusert skatt eller fritak fra eiendomsskatten.

* Eiendomsskatten er en kommunal skatt som kommunestyret i de årlige budsjettene må vedta skal videreføres, økes eller avvikles.

Sakkyndig nemd og klagenemnd

* Sakkyndig nemnd for eiendomsskatten i Malvik er politisk valgt og består av Per Olav Nilsen (leder), Geir Kroknes (nestleder) og Nils Kvarving (medlem).

* Klagenemda for eiendomsskatt har disse medlemmene; Bernt Folden Kvam (leder), Bjørn Wannebo (nestleder) og Halvard Dahle (medlem).

Åtte klager på taksten er tatt til følge

Av 5 030 eiendommer har åtte klaget på og fått endret på takstgrunnlaget for eiendomsskatt i Malvik.

Det er den sakkyndige nemnda som setter taksten som er grunnlaget for eiendomsskatten. Taksten kan påklages og nemnda ser på om det er gjort en feil, eller om taksten er korrekt. Deretter sendes saken til klagenemnda som avgjør om taksten kan endres på grunn av endringer på eiendommen eller om det er registret feil faktagrunnlag.

– Det er totalt registrert 5 030 betalende eiendomskatteobjekter i Malvik kommune i 2017. Av disse er til sammen mottatt åtte klager på takstgrunnlaget, og alle har fått endret dette, sier rådmann Carl-Jakob Midttun.

Klager på eiendomsskatten skal sendes skriftlig, og blir behandlet av formannskapet som saker unntatt offentligheten.

– Til sammen er det behandlet 13 søknader om nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatt for 2017 etter bestemmelsene i eiendomskatteloven paragraf 28. Av disse fikk åtte nedsatt eller ettergitt eiendomsskatten for 2017 etter behandling i formannskapet, sier rådmannen.

Eiendommene i Malvik ble taksert i 2014, og det er normalt med retaksering etter 10 år, noe som altså kan skje i 2024, sier han.