Jens Schei Hansen som er kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Kunnskapsbarnehagen Espira, mener derfor at koblingen til skatteparadis dermed blir helt misvisende.

Hansen presiserer at Espira-gruppen AS er heleid av det svenske utdanningsselskapet AcadeMedia AB.

Børsnotert

– AcadeMedia er registrert på Stockholm Børs og har en rekke små og store eiere. Men EQT er altså ikke lenger på eiersiden i AcadeMedia, presiserer Jens Schei Hansen.

Han forklarer at Espira er et norskregistrert aksjeselskap med hovedkontor i Oslo.

Investeringsfondet EQT var tidligere på eiersiden i AcadeMedia. Men siden AcadeMedia ble børsnotert i juni 2016 på Stockholm Børs, har investeringsfondet solgt seg gradvis ut.

Helt ute

– Denne høsten har de solgt sine siste aksjer og er helt ute av selskapet, presiserer Jens Schei Hansen.

Eiersammensetningen i selskapet som har overtatt den private Fosslibekken Barnehage, har skapt utfordringer for flere stjørdalspolitikere. Under siste møte i formannskapet, valgte enstemmige politikere å avvente å godkjenne de nye eierne av barnehagen. Overdragelsen av den private barnehagen må godkjennes av kommunen.

Nå vil stjørdalspolitikerne vente til Espira Fosslibekken Barnehage har sine nye vedtekter klare.

Strengt regulert

I saksframlegget som ble lagt på bordet til politikerne, redegjør rådmann Anne Kathrine Slungård for at driften av private barnehager er strengt regulert gjennom lovverket. Alle private barnehager må ha godkjenning fra kommunene.

Rådmannen varsler likevel at det er vanskelig for kommunen å gripe inn i salget dersom den private barnehagen oppfyller alle krav loven setter. Derfor har stjørdalsrådmannen innstilt på at stjørdalspolitikerne tar eierskiftet i barnehagen til orientering.

Tidligere i høst tok SV’s Anja Ristad opp eierskiftet i formannskapet. Ristad og SV var redd penger fra barnehagedriften skulle havne i eiernes lommer i skatteparadis. Investeringsfondet EQT V var en av de største eierne svenske AcadeMedia som eier Espira, men har nå solgt seg helt ut av selskapet. Fondet forvaltes fra kanaløya Guernsey.

Espira driver over 90 barnehager i Norge og har ca. 2.300 ansatte.