Ungdata-undersøkelsen 2017 er ikke lystelig lesning for Meråkers del. Under halvparten av de unge i ungdomsskolealder er fornøyd med lokalmiljøet sitt. Mindre enn halvparten er fornøyd med skolen, og Meråker-ungdom i ungdomsskolealder drikker mer alkohol enn jevnaldrende i andre kommuner.

Undersøkelsen forteller rett og slett at en god del unge i Meråker sliter både med omgivelsene og seg selv.

– Den forteller at det er en del ungdom i Meråker som ikke har det greit. De er misfornøyd med lokalmiljøet, med skolen og sin egen helse. De drikker mye, og de har liten tro på framtiden, sier Kari Jørgensen, folkehelsekoordinator i Værnesregionen.

Skiller seg ut

Undersøkelsen, som ble gjennomført i vår, viser blant annet at 41 prosent av unge i ungdomsskolealder i Meråker har drukket seg fulle i løpet av det siste året. Dette er langt over det som er vanlig om man ser hele landet under ett. På landsbasis oppgir nemlig 13 prosent av de unge i samme alder at de har vært beruset det siste året.

Ifølge Kari Jørgensen fins det også andre kommuner i regionen der alkoholkonsumet blant ungdom er høyt. Men Meråker skiller seg ut når det gjelder alkoholbruk, mobbing og de unges framtidstro.

Mobbing

De konkrete tallene fra Ungdata-undersøkelsen viser at 46 prosent av de unge i ungdomsskolealder er fornøyd med lokalmiljøet sitt. 45 prosent, litt under halvparten, sier også at de er fornøyd med skolen sin.

Mange har også liten tro på framtiden. Bare litt over halvparten, 57 prosent, tror at de vil få et lykkelig liv.

13 prosent av dem som har svart på undersøkelsen oppgir at de blir mobbet mint hver 14. dag. Like mange har svart at de har vært utsatt for trusler om vold minst én gang det siste året

Sliter psykisk

Undata-undersøkelsen har også sjekket de unges forhold til egen helse. Bare rundt halvparten av deltakerne i Meråker sier at de er fornøyd med helsa si.

Tallene fra undersøkelsen tyder blant annet på at en god del unge sliter psykisk. De er bekymret, de føler at alt er et slit, de har problemer med å få sove. En god del føler også håpløshet med tanke på framtiden

Folkehelsekoordinator Kari Jørgensen understreker at ungdommen er hele samfunnets ansvar. Derfor må ulike parter, foreldre, skole, politikere, de som er engasjert på ulike fritidsarenaer, samarbeide og satse sammen om man skal snu den negative tendensen som kommer fram i Ungdata-undersøkelsen.

– Samtidig ser vi at ting kan svinge voldsomt fra gang til gang, særlig i små kommuner, sier folkehelsekoordinator Kari Jørgensen.

Lyspunkt

Men hun peker også på at det fins lyspunkt, og at selv små tiltak kan gi store utslag. I den forrige Ungdata-undersøkelsen var misnøyen stor over det ungdommen mente var dårlige muligheter for å treffe jevnaldrende.

Det har snudd seg nå.

– Etter den forrige undersøkelsen, har Meråker fått Røde Kors-kafeen som retter seg mot ungdom, og man har fått i stand mekkeverkstedet på Nustadfoss. Nå ser vi at langt flere er fornøyd med muligheten for å treffe andre ungdommer. Det viser at det hjelper å sette inn tiltak, sier hun.

Ærlige svar?

Ungdata-undersøkelsen ble gjennomført i månedsskiftet april-mai i år. Det er elevene på 8., 9. og 10. klassetrinn, 85 unge i alt, som har deltatt. 87 prosent av dem som er i aktuell alder har svart på undersøkelsen.

– Hvor ærlig tror du deltakerne svarer, for eksempel når det gjelder bruken av alkohol?

– Det har vært forsket på det. Og det tyder på at ungdom svarer ærlig på slike undersøkelser. Det fins tall der 98 prosent sier at de svarer ærlig på slike undersøkelser, sier folkehelsekoordinatoren.

Helt annet bilde

Ungdata-undersøkelsen er også gjennomført blant elever på videregående skole. Tallene herfra gir et helt annet resultat der deltakerne tegner et langt mer positivt bilde av både miljøet, av skolen og av andre sider ved det å være ung i Meråker.