– Det er mange år siden jeg var syk, bank i bordet. Årsaken tror jeg er at jeg er vokst opp i et miljø med høy bakterieflora. Vi har grisefjøs og et gammelt og kaldt hus, sier overraskelsesmannen til Bladet et snaut døgn etter gjennombruddet på Beitostølen søndag.

Pappa med høy puls

Skiløperen fra Hommelvik IL henviste et knippe landslagsprofiler bak seg på resultatlista og sikret seg en oppsiktsvekkende tredjeplass på 15-kilometeren i fri teknikk. Pappa Jens Nicolai Jenssen mener sønnens tilsynelatende sterke immunforsvar har vært viktig for den sportslige utviklinga.

– Jan Thomas har en unik egenskap i at han aldri er syk. Han har vært småforkjølet, men aldri hatt lange treningsavbrekk som følge av det, sier han.

Jens Nicolai Jenssen fulgte sønnens løp fra sofakroken hjemme på Halstad Gård.

– Jeg så rennet på TV og hadde rimelig høyt blodtrykk underveis. Vi hadde håpet på en topp 20-plassering, men trodde aldri i verden at han skulle prestere så bra, sier han.

Pappa Jens Nicolai Jenssen fulgte sønnens imponerende løp fra sofakroken hjemme på gården i Hommelvik. Han forteller at pulsen var høy underveis og er overrasket over prestasjonen. Foto: Arkiv

Bakte kake

Søndag ettermiddag var Jan Thomas Jenssen jaktet av hele landets sportspresse. Faren håper sønnen nå klarer å senke skuldrene fram mot norgescuprennene på Gålå til helga. Hovedpersonen medgir at medieinteressen har vært større enn hva han er vant til.

– Mange journalister har ringt for en prat. Og så har jeg fått mange gratulasjoner. Men det har gått bra, det er jo bare kjempeartig, sier Jan Thomas Jenssen.

Tredjeplassen ble feiret med hjemmebakt kake på Team Veidekkes utøverhytte på Beitostølen. Jenssen trodde det ville bli vanskelig å få sove etter rennet, men sluknet umiddelbart da han la hodet på puta søndag kveld.

– Det ble enklere enn jeg trodde. Jeg var så sliten at jeg sovnet med en gang, forteller han.

I går ettermiddag reiste Jenssen og lagkameratene fra Team Veidekke videre til Gålå. I dagene fram mot helgas renn skal hommelvikingen trene rolig og gjøre det han kan for å få søndagens 15-kilometer ut av hodet.

– Det er ingen grunn til å ta av. Jeg har føttene godt plantet på jorda. Jeg må bygge på helgas prestasjon og forsøke å levere flere slike løp. Nå handler det om å nullstille, sier Jenssen.

– Klarer du det?

– Det gjenstår å se. Jeg har prøvd å ikke tenke så mye på det, men det er ikke så enkelt, sier hommelvikingen.

Aktuell for verdenscup

Landslagstrener Tor Arne Hetland roste Hommelvik-gutten etter 15-kilometeren.

– Han blomstret skikkelig i dag. Jeg hadde hørt noen rykter om at han var i god form, men at han var i så god form, det hadde jeg ikke trodd, sier Hetland.

Han antydet søndag at Jenssen er en klar kandidat til å få gå verdenscuprennene på Lillehammer om to uker, men det vil heller ikke gjennombruddsmannen bruke mye krefter på.

– Nei, det der får Hetland tenke på. Jeg skal i hvert fall ikke begynne å tenke på Lillehammer, for da kan det gå til helvete alt sammen, sier Jenssen og smiler. Målet denne vinteren har nemlig ikke handlet om verdenscup.

– Drømmen min er å ta en individuell medalje på fellesstarten med skibytte i U23-VM. Det målet satte jeg meg før sesongen, sier Jenssen. Heller ikke pappa Jens har store forhåpninger om å se sønnen i løypene på Lillehammer om to uker.

– Landslagsløperne er prioritert på Lillehammer. Jan Thomas skal gå fort i Gålå om det skal bli aktuelt med en start der. Men tiden vil vise, sier han.