Stjørdalingen og journalisten Bjarne Vestmo (71) har samlet mange av sine barndomsminner fra Stjørdal mellom to permer.

TV-fri oppvekst

Nå gir han ut boka «Paradis Prestmoen» på eget forlag. Bjarne Vestmo bruker som undertittel «Rapport fra sistemann med TV-fri oppvekst».

Bjarne Vestmo karakteriserer oppveksten i Stjørdalsgrenda Prestmoen i femtiårene som fullstendig annerledes enn både tidligere og senere.

Masse acktion

– I ettertid demrer det for meg at vi hadde den historisk perfekte tidsperioden å vokse opp i. Null skjermer, men masse action med kuskjitbomber, slakting, manndomsprøver og andre artigheter, smiler Bjarne Vestmo.

Mange av barndomshistoriene har den pensjonerte journalisten skrevet ned.

– Det er 20 år siden første ord ble skrevet, helt uten tanke på offentlig lansering, sier Bjarne Vestmo.

Den gang stensilerte han opp noen av historiene og laget et lite hefte som han distribuerte til familie og venner. Bjarne Vestmo har også delt noen av fortellingene med andre gjennom foredrag og for eksempel historiske årbøker.

For et par år siden fikk datteren Solveig laget en bokversjon av farens opprinnelige enkle print. Det satte Bjarne på idéen om boka.

– Det fikk meg til å innse at historiene kanskje fortjener et mer varig og tilgjengelig oppholdssted, sier han.

Mange oppfordringer

Bjarne Vestmo har også fått utallige oppfordringer gjennom årene når han har brukt materialet både muntlig og skriftlig. Resultatet har blitt en komplett bok spekket med bilder og tegninger. Hele prosessen har Bjarne Vestmo bekostet sjøl. Han vil også stå for salget av boka. Denne uka legger han boka ut for salg via Facebook. Prisen er 400 kroner.

Opplaget av boka er beskjedent. Bjarne Vestmo håper han får inn nok penger på salget til å dekke kostnadene med produksjonen. Forfatteren har kostet hele prosessen med illustrasjoner og trykking sjøl.

Over 80 historier

Boka består av over 80 små historier som Bjarne husker fra oppveksten på Prestmoen og i Stjørdal. Her kan vi blant annet lese historien om den flotte morakniven som femåringen Bjarne var så stolt av, og som en kompis var så uheldig å miste i Stjørdalselva fra Mælen bru.

Vi kan også lese om guttegjengens store fascinasjon for skytevåpen og sprengstoff. En favorittsyssel var å plante kinaputter i ruker av kuskjit langs vegen og fyre av når kjerringer syklet forbi. Guttene lærte fort hvilke kjerringer det var artigst å skremme med kuskjitbombene.

Flyulykker

Guttegjengen på Prestmoen opplevde også flere ulykker med småfly fra Værnes. Flyplassen lå i nabolaget og mange fly strøk rett over takene på husene på Prestmoen.

Jan Erik Steen som er mannen bak Norsk Radiomuseum i Selbu, har skrevet forord til boka.

Steen er imponert over Bjarne Vestmos enestående minner fra oppveksten like etter krigen, og ikke minst; evnen til å beskrive alt så levende. Steen som er vokst opp i Levanger, karakteriserer boka som en universalnøkkel til minner fra barndommen og ungdommen.

– I en tid hvor de fleste hadde en særdeles begrenset økonomi kombinert med lite materielle verdier, kan dert synes som om bekymringsløsheten og lykken over de små ting hadde sitt høydepunkt. Foreldregenerasjonen var fremdeles ukjent med at all lek var farlig, og vi ungene kunne utvikle vår lek og våre påfunn langt ut over grensen for det som i dag betraktes som trygt, skriver Jan Erik Steen i forordet til boka.