Til sammen la befolkningen i Malvik, Meråker og Stjørdal igjen over 5 millioner kroner i bøter og forelegg if jor. Men Olav og Arna Klefsåsvold kan ikke sies å ha bidratt til det sluket.

- Jeg fikk en parkeringsbot i Trondheim, men den ble ettergitt. Da kan det vel ikke kalles bot? På 1970-tallet en gang fikk jeg for øvrig ei fartsbot. I jobben som taktekker kjørte jeg 300 mil for året da jeg var aktiv, så du kan si at jeg har vært heldig og sluppet billig unna, sier Olav Klefsåsvold og ler.

Heller ikke den ett år yngre broren har bidratt mye til botstatistikken i Stjørdal opp gjennom årene.

– Det var en parkeringsbot på Selbuskogen for 30 år siden, jeg husker jeg parkerte langs vegen. I tillegg har det blitt ei fartsbot. Det er alt, sier Arne.

Irritert på feilparkering

Brødreparet er skjønt enige om én ting:

– Alle som får bot bør betale den uten å klage. Det mener jeg virkelig. Spesielt når man kjører fort, men også feilparkering. Loven skal følges, sier Arne.

– Jeg blir irritert når jeg oppdager at folk parkerer feil. Det er ofte jeg ser at folk setter igjen bilen på handikapplass uten at de har lov til det. «Jeg skal bare» er vel en typisk forklaring, sier Olav og rister på hodet.

Selv om han synes parkeringsforholdene og parkeringsreglene i Stjørdal er blitt bedre, så ser han fortsatt det han omtaler som «på kanten»-parkering.

– Jeg synes synd på de som kommer utenfra og ikke er klar over parkeringsregimet. Det har vært mye rot og dårlig skiltet, sier Arne Klefsåsvold.

Færre får bøter i Stjørdal

Totalt fikk innbyggerne i Stjørdal over 3,2 millioner kroner i forelegg og bøter i fjor, viser tall fra Statens innkrevingssentral. Målt per innbygger er ikke dette spesielt mye.

I fjor ble det skrevet ut bøter og forelegg for til sammen 1,1 milliarder kroner i Norge.

Det er for det meste vanlige og forenklede forelegg i tabellene. Videre er det med forelegg fra automatisk trafikkontroll, samt dom i offentlig straffesaker.

Alt i alt ble det skrevet ut 868 forelegg og bøter til innbyggere bosatt i Stjørdal kommune i fjor, viser statistikken. De måtte betale totalt 3.202.550 kroner.

I gjennomsnitt ble det skrevet ut bøter og forelegg for 211 kroner per nordmann i fjor. I Stjørdal kommune landet denne summen til slutt på «kun» 136 kroner per innbygger.

Forelegg og bøter i Malvik

I Malvik kommune ble det totalt skrevet ut 594 bøter og forelegg i fjor, og totalsummen var på 2.171.850 kroner. Målt per innbygger er dette 157 kroner.

I Meråker ble det skrevet ut 96 forelegg og bøter, på totalt 422.600 kroner. Det er 169 kroner per snute.

Versting i Norge er Berlevåg i Finnmark, der det ble skrevet ut forelegg og bøter for 380 kroner per innbygger. På oversikten med 428 kommuner blir det således en grei 78. plass til Stjørdal på «verstinglisten», mens Malvik havner som nummer 127 og Meråker som nummer 161.

Ulike kategorier

Forenklede forelegg er det som politiet ofte skriver ut i forbindelse med trafikkontroller, og det var 287 stilet til innbyggere i Stjørdal i fjor. Forseelsene er ikke knyttet til hjemkommunen, og kan ha skjedd hvor som helst i landet. Videre var det 185 «vanlige» forelegg. Det ble skrevet ut 366 fartsbøter fra automatisk trafikkontroller til fartssyndere bosatt i Stjørdal i 2016.