Det sier arrangementansvarlig, Mette Hermstad i Stjørdal kommune. Hun sier de nye lysene er sponset av Torgkvartalet, og det skal være lys som harmonerer med lysene på kjøpesenteret.

Lett snø

Hermstad har programmet klart og hun skulle gjerne også hatt kontroll på været. Hun ønsker seg lett snødryss og et par minusgrader, for skikelig å trigge julestemninga.

– Vi har et bra program, og får god hjelp av Halsen Skolekorps, Stjørdal Blandakor og Korintern. De vil også spille og synge til gangen rundt det syv meter høye treet, sier Hermstad.

Ordfører Ivar Vigdenes får mikrofonen for å åpne døra inn til advendt. Når kor og korps synger og spiller «Du grønnne glitrende tre», og lys tennes, starter gangen rundt treet, håper Hermstad det blir flere ringer og mye sang.

Sognepresten, Per Anton Leite er også på plass for å knytte jula til det kristne budskapet. Det kan nevnes at det var en mindre diskusjon om julegrana i år skulle «flyttes» fra Torget til området Kimen, men her vant tradisjonen denne diskusjonen, julegrana står snart på Torget.

Boder

Hermstad sier at for å krydre arrangementet blir det endel boder på Torget, hvor det da blir tilbudt ulike produkter, mest trolig julerelaterte. Ennå i går var ikke omfanget her klart, men Odd Petter Haugseth, i Stjørdal Næringsforum, skal være ute for å koste inn flest mulig, blant annet aktørene fra Auk, smaker fra Stjørdalsføret.

Fakler i Hommelvik

Kim Fossum, leder i Hommelvik Musikkorps inviterer til tradisjonell julegrantenning i Hommelvik.

– For de unge starter det i i år med julespill på formiddagen lørdag 2. desember på Karslyst gård. Det er Hommelvik juniorkorps som står bak dette arrangementet, sier Fossum.

Akkurat som tidligere, går barna fra Karslyst til Torget i Hommelvik sentrum, og de bærer fakler med seg. Så slukkes faklene, og julegrana på Torget lyser i mørket. Det er førjulstid i Hommelvik.

Hommelvik Musikkorps spiller så på Torget, og det blir gang rundt grana,

– Vi er rundt 50 i korpset, så lyd blir det i alle fall, sier Fossum.

Nissetog i Meråker

Julegrana i Meråker tennes i år ved Fonnfjell Hotell, og det er «smånisser» ved Meråker skole som skal lage ringene når det blir gang rundt treet.

– Ungene ved Meråker skole, barnetrinnet, lager nissetog fra skolen til Fonnfjell hotell på Formiddagen 1. desember. Her skal vi gå rundt treet kommunen har satt opp, og vi har øvd inn tre sanger, sier Ellen Hetland Ljung ved Meråker skole.

Knappe hundre barn skal lage ringene rundt treet, og sangene de har lært er "Så går vi rundt", "Jeg gikk meg over sjø og land" og "På låven sitter nissen".

- Så har vi også bestilt snø, sier Hetland Ljung.

– Fonnfjellnissen som kommer med snøen?

– Vi får se...

Fonnfjell Hotell har invitert ungene på pepperkjeks og gløgg som avslutning på arrangementet.