– Antallet sluttere er redusert fra 3 prosent til 1,7 prosent siden fraværsgrensen ble innført. Det er en markant nedgang, men i dette tallet er det nok flere faktorer som spiller inn. Vi jobber med flere ting for å redusere frafallet, sier Odd-Inge Strandheim, som er rektor ved Ole Vig videregående skole.

For skolen, som har 1300 elever, betyr denne nedgangen at 17 flere elever fullfører videregående skole enn tidligere.

Omtrent på snitt

–  Hvordan har fraværsgrensen på ti prosent fungert så langt på Ole Vig?

– Jeg har ikke det eksakte tallet foran meg, men vi har hatt en nedgang på over 30 prosent både på dagfravær og timefravær.

Utdanningsdirektoratet la mandag fram endelige tall for fraværet for skoleåret 2016–2017, skoleåret etter at den omstridte fraværsgrensen ble innført. Den viser at det gjennomsnittlige dagfraværet er redusert med 33 prosent og timefraværet med 29 prosent.

– Fafo har lagt fram en forskningsrapport som viser at noen rektorer mener dokumentasjonskravet kan skape et klasseskille mellom elever med ressurssterke foreldre og ikke. Er dette noe dere har reflektert over?

– Jeg kan ikke si at vi har opplevd det. Vi opplever at mange er flinke til å skaffe den dokumentasjonen som er nødvendig. Fra skolens side er vi opptatt av å vise elevene de rettighetene de har gjennom regelverket, sånn at det skal være mest mulig likt for alle.

Krevende

Ved Meråker videregående skole opplever man også en positiv utvikling i fraværet.

– Den største utfordringen i Meråker er å få dokumentasjonen man trenger i tide. Vi har bare ett legekontor, og det har litt begrensede åpningstider. Men det går stort sett greit, sier rektor Bjørg Sissel Kvanli.

– Totalfraværet ved skolen har gått ned fra 7,5 prosent til 4,2 prosent siste år, tilføyer rektoren.

Det var ingen elever ved Meråker videregående skole som mistet karakteren sin på grunn av fraværsgrensa i fjor.

Mange voksne elever

Hos Lukas videregående skole i Malvik har fraværet alltid vært relativt lavt. Men også der har fraværsgrensa ført til redusert fravær.

– Vi ser en klar endring i positiv retning. Fraværsstatistikken for de to siste årene viser at fraværet har gått ned fra 12,1 prosent til 9,6 prosent. Skolen jobber også aktivt med å legge til rette undervisningen for de elevene som har en lidelse, som gjør at man får gjennomført utdanningen sin, sier rektor Nina Holm.

Når det gjelder problematikken med oppfølging fra foreldre, er heller ikke den særlig gjeldende ved Lukas.

– Bare 40 av de 150 elevene som går ved skolen er under 18 år. Her ligger nok litt av grunnen til det lave fraværet i utgangspunktet. Vi ser også at voksenkulturen ved skolen smitter over på de yngre elevene, sier Nina Holm, som understreker at Lukas jobber med å få inn flere unge elever ved skolen.

Rektor ved Lukas videregående skole, Nina Holm

Vellykket

Rektor ved Malvik videregående skole, Sigrid Marumsrud, har hele tiden vært positiv til innføringen av fraværsgrensen.

– Jeg har hele tiden trodd at fraværsgrensen skulle gi en effekt, og det har den gjort. For vår del ligger vi nå på fylkesgjennomsnittet med et mediantall på 4 dager fravær, men vi ligger litt over snittet på antall timer med 11,5 timer ved Malvik videregående skole. Noe som betyr at vi ligger på noe av den samme nedgangen som resten, sier Marumsrud.