Det sier Mari Fevaag Heger, personalsjef og terapeut ved Medicus fertilitetsklinikk og gynekologisk senter i Trondheim.

Fevaag Heger har lagt merke til Ole Martin Sætnans personlige initiativ for åpenhet omkring mannlig infertilitet og følelser.

– Det er veldig, veldig bra at noen kan fram og gi disse følelsene et ansikt, og sette ord på det, sier terapeuten.

– Det er kjempeflott og kjempeviktig, legger hun til.

Vanskelige tanker

Fevaag Heger forteller at mange menn får problemer med vanskelige tanker når de får høre at problemet ligger hos dem.

– Den dagen man får beskjed om dårlig sædkvalitet eller ingen levedyktige sædceller, vil det avstedkomme mange tanker og følelser. Og da er det viktig å ikke undertrykke disse følelsene. Man må akseptere situasjonen og innse at man er mye mer enn eggene og sædcellene sine. Det er ikke sædcellene som angir hvor mye mann du er. Det er ikke sædcellene dine dama forelsket seg i.

– Jeg har selv fått tre barn gjennom prøverør og har et veldig godt forhold til det. Det er en måte å få barn på. Det sier ikke noe om meg selv.

– Det som har med fertilitet å gjøre er utenfor din kontroll. Da har det ikke noe med deg å gjøre og hvordan du er. Menn med dårlig sædkvalitet finnes i alle yrker og på tvers av sosiale lag. Det kan ramme hvem som helst.

Mange deler ikke

– Er du enig med Sætnan i at det er et tabu?

– Ja, det er et tema mange synes er vanskelig å snakke om. Og det er også mange par som ikke ønsker å dele. De sitter på alt selv. Men det må i lengden bli kjempetungt, tenker jeg. Du går glipp av mye støtte og forståelse. For eksempel for valg du tar i sosiale sammenhenger. Vi oppfordrer hvert eneste par til å gradvis fortelle. Først til noen de stoler på, så til flere. Åpenhet er en mentalt viktig del av prosessen for veldig mange, sier Mari Fevaag Heger.

Hun forteller at hos ett 6 par, ca. 40 prosent, av de kommer til behandling for barnløshet er mannlig faktor årsaken.