– Meråker et et perfekt sted å være friluftsmenneske. Jeg gikk ikke friluftslinja, men miljøet på skolen er ganske unikt. Både jeg og alle mine kompiser fra videregående ser på tida i Meråker som den beste tida i livet, sier Kvernmo.

Meråker gir status

31-åringen som vant «Alene» som gikk på TV2 i høst, kan mye om å være lenge i villmarka på egen hånd.

Torsdag morgen var han i Meråker for å dele sine erfaringer med elevene på friluftslinja. Selv har 31-åringen fra Ogndal i Nord-Trøndelag vært elev ved skytterlinja i Meråker fra 2001-2005.

Når han har vært på jobbintervjuer nikker folk anerkjennende når han sier at han har gått på skolen i Meråker.

– Det er status å ha gått her. I tillegg tror jeg man lærer mye her som man kan ha bruk for resten av livet, sier Kvernmo.

Kvernmo trives i fjellene i Meråker og Stjørdal og skryter av miljøet på den videregående skolen i Meråker. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Han har tilbragt mye tid i fjellene både i Meråker og i Stjørdal.

– Jeg tilbragte en måned i Skarvan i fjor vinter. Det er mange områder å velge mellom i Meråker og Stjørdal, men Skarvan har kommet ufortjent i skyggen av Sylan. Jeg møtte lite folk der og det var utrolig stille. Det er verdt et besøk, sier Jens Kvernmo.

Gode turminner

Selv har han et av sine beste turminner fra Sylan:

– Reinflyttinga er det sterkeste minnet fra turen. Det var en vill naturopplevelse som jeg ikke har vært med på. Det var som å reise tilbake i tid, hvor reinsdyrene styrete tempoet. Veldig fascinerende, et vanvittig vær, helt panserstille. Samene er trivelige folk og tar vare på de fjellområdene vi har igjen. Det er siste instansen som bevarer for å jobbe den villmarka vi har, sier han.

Jens Kvernmo har selv gått på skytterlinja i Meråker. Torsdag var han tilbake for å holde foredrag. Her får han takk for hjelpen fra rektor Bjørg Sissel Kvannli. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Mer lykkelig

– Hva har friluftslivet betydd for deg?

– Veldig mye. Jeg har funnet meg selv i friluftslivet. Jeg har alltid vært friluftsinteressert, men ikke turt å slippe tak i den siviliserte verden før de siste årene. Jeg er mer lykkelig når jeg er tur enn når jeg ikke er på tur, og jeg har blitt mer bevisst de siste årene hvor mye det betyr for meg, sier han.

Friheten og de frie tankene er behagelige, og mennesket er nærmere den versjonen vi var før i tida når vi er ute på tur.

– Jeg tror det er litt av grunnen til den tiltrekningen vi har til friluftsliv. Vi har det i oss å leve på naturens premisser. Når jeg er lenge på tur får jeg den følelsen tilbake. Det er veldig givende. Jeg finner utfordringer og mestring i å være på tur, sier Kvernmo.

Finpusset fangstteknikkene

I fjor vinter tilbragte han mye tid både i Sylan, Meråker-fjellene og Skarvan. Der finpusset han på fangsteknikkene.

– Før turen startet satt jeg meg som mål at jeg skulle reise til Canada. Jeg har planer om å reise dit og leve der, men før det må jeg fintrene på jakt og fangst. Det brukte jeg fjorvinteren på. Jeg må rett og slett bli veldig god på vinterfriluftslivet i telt, og de passende omgivelsene fant jeg i Sylan. Jeg skal kunne takle stormer og mye vær. Denne vinteren skal jeg bruke på å bli god på hundespann, sier Kvernmo.

Elevene ved frilufstlinja skal i neste uke skal overnatte ute i lavvoer . Da passet det godt å få tips fra jeger og friluftsmann Jens Kvernmo først. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Bare å klinke til

Han har et enkelt tips til folk som sliter med å komme over dørstokkmila.

–Jeg var der selv en vending. Man må bare sette seg mål og klinke til og gjøre det. Det kan være ekkelt å ta valget og bestemme seg, særlig dersom man må ta permisjon fra jobben. Men de beste turene kommer hvis man tar litt sats. 8-16 er trygt og godt og sikkert, men det er ikke sikkert det er da du når lengst, sier han.

–Hva er det du ikke klarer deg uten på tur?

–Kaffe. Å koke kaffe på tur setter stemninga.

Julaften i telt

Hva skal du gjøre i jula?

– Det blir mer tradisjonelt i år med foreldrene mine. Det kan hende jeg skal feire selve julekvelden ute, det kommer an på været. Jeg har gjort det de to siste årene, og synes det er mer trivelig enn å sette inne.