26-åringen som er kokk fortalte i bloggen sin at han fikk sjokk da han fikk beskjed om at han hadde dårlig sædkvalitet og at han trolig ikke kan bli far uten noen form for hjelp.

– Jeg sank helt til bunns. Jeg følte meg ikke noe verd på noe som helst område i livet, forteller Ole Martin Sætnan.

Vanskelige følelser

De vanskelige følelsene tok så overhånd at han innså at han sto i fare forå miste det som betød aller mest for ham i livet.

– Barnløshet er ikke noe man snakker om. Det er et tabu. Jeg merket fort at dette var noe folk ikke helt visste hvordan de skulle takle, sier Ole Martin.

– Du blir møtt med at det ikke er noe problem. «De er så flinke i dag. Dere får da hjelp. Det ordner seg». Men slike utsagn bare bekreftet at det var tabu. Du får en følelse av at du er helt alene, sier han.

– Jeg tror mye skyldes det du får høre helt fra du er liten. Du får høre at når du blir voksen skal du bli far, og at det skal skje på denne måten. Du hører litt om at jenter/damer kan ha problemer med å få barn. Men ingen snakker om menn og dårlig sædkvalitet. Det er heller ikke noe tema i skolen, sier Ole Martin.

Thora sa ifra

Det var noe Thora sa som fikk ham på nye tanker, slik at han kom seg over det verste.

– To ting hjalp. Thora og åpenhet – at jeg begynte å snakke om det selv. Thora sa at jeg måtte få opp øynene. «Du har alt. Kone og stor familie. Nå er du nødt til å begynne å ta tak i livet ditt, før du mister alt.»

Ole Martin trodde ikke kona kunne elske ham lenger etter beskjeden om redusert sædkvalitet og at han ikke kunne bli far på naturlig måte. Nå har han skjønt at han tok feil. Paret bestemte seg for å stå fram, og de beskriver at de har det bedre enn noen gang.

Ikke noe man kan noe for

– Jeg tenker i dag er at dårlig sædkvalitet er noe jeg ikke kan noe for. Det er i hvert fall ikke noe jeg har valgt selv. Og det er mange som har problemet.

Både aviser, radio og TV vil ha Ole Martin til å fortelle. Han har satt ord på et vanskelig tema for mange menn. Både Adressa og NRK har intervjuet Ole Martin om temaet.

Mange positive tilbakemeldinger

– Mange menn har i ettertid tatt kontakt med meg, og takket for at jeg har stått fram, slik at de har kunne lese om noen i samme situasjon. Noen har fortalt at de har samme tilstand, men at de har taklet det noe annerledes.

Litt modig

– Det er litt modig å snakke om mandighet. Hvordan føles det med all oppmerksomheten?

– Ja, jeg føler at jeg har vært litt modig. Men at det skulle bli fullt så mye oppmerksomhet, hadde jeg ikke trodd. Men det er bra. Det er det vi vil. At det skal snakkes i hjel, sier Ole Martin.

Vil ha snakk

Paret oppfordrer alle til å være med og fjerne tabuet.

– Snakk med venner, med familie, over middagsbordet og alle steder. Statistikken forteller at 15 prosent av alle menn, og hvert sjette par som strever med å få barn. Dette er noe vi må forholde oss til, sier paret.

Thora Karen Knutsdottir Sætnan (24) forteller at hun opplevde beskjeden de fikk for ett år siden annerledes enn Ole Martin.

– Jeg har ikke tatt det så tungt. Det verste for meg har vært å se hvor tungt det har vært for Ole Martin, sier hun.

Vil bli foreldre

Thora er rolig på at de kommer til å bli foreldre.

– Mest sannsynlig får vi IVF-help – prøverørsbefruktning. For tida studerer jeg, så det er ikke noe vi skal i gang med akkurat nå.

Det har vært travelt med å besvare masse henvendelser om barnløshet, etter at de skrev om det i bloggen «Sætnans kjøkken».

– Det er en matblogg vi driver først og fremst, men vi vil være åpne om det andre framover også. Men hvor åpne, har vi ikke bestemt oss for. Vi har fått spørsmål om å bli fulgt gjennom behandling. Det har vi ikke tatt stilling til enda, sier Thora.