Etterforskninga i den omfattende narkotikasaken startet tidlig i høst. Mandag 9. oktober ble en stjørdaling i 20-årene pågrepet av politiet. I bilen hans ble det funnet ett kilo amfetamin. Etter en husransakelse hjemme hos mannen ble det funnet ytterligere to kilo amfetamin.

– Vedkommende hadde vært på Østlandet og hentet narkotikaen, sier påtaleansvarlig Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt.

Like etterpå ble en mann i 40-årene fra Orkdal pågrepet. Tirsdag 17. oktober ble en stjørdaling i 20-årene pågrepet. Bøklepp mener både orkdalingen og denne stjørdalingen har samarbeidet om turen til Østlandet sammen med den første stjørdalingen som ble pågrepet.

– Mye tyder på at disse tre mennene også tidligere har vært på turer til Østlandet for å hente amfetamin, forteller Bente Bøklepp.

Videreformidlet stoffet

I tillegg ble en mann i 40-årene fra Østlandet pågrepet i saken. Politiet mener mannen har videreformidlet stoffet.

– Vi mener at deler av beslaget var ment for en mann i Alta. Vedkommende ble pågrepet og satt i varetekt, sier Bøklepp.

Alle fem ble varetektsfengslet og siktet for grov narkotikaovertredelse etter straffelovens paragraf 232. Minst fire av mennene er nå løslatt. Etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor opplyser at det er varierende grad av erkjennelse blant de siktede.

– Noen har strekt armene i været og erkjent straffskyld, mens andre er mer tilbakeholdende, sier han.

Depot i Hegra

I begynnelsen av september kom politiet over et depot i skogen et sted i Hegra. Der lå det i underkant av 300 gram amfetamin.

– Dette kan knyttes til det samme miljøet, et miljø som politiet har hatt under oppsikt. Vi mener at vi har avdekt en større aktør som har brakt amfetamin til Stjørdal og nærliggende steder. Her er det snakk om store beslag, sier påtaleansvarlig Bente Bøklepp.

Sparby mener at etterforskninga i saken har avdekket at det er transportert en betydelig mengde amfetamin til Stjørdal gjennom denne kanalen.

– Vi ser at amfetaminet kommer til Stjørdal og at stoffet fordeles videre ut i de to trøndelagsfylkene, sier Sparby.

Ytterligere seks personer er involvert og siktet i narkotikassaken. Flere av disse er hjemmehørende i Stjørdal.

Saken fortsetter under bildet.

Politiet i Værnesregionen har etterforsket den omfattende narkotikasaken siden tidlig i høst. Fra venstre: Lensmann Marit Helene Stigen og etterforskningsleder Annar Sparby. Foto: Anders Fossum

Dobling av saker

Lensmann Marit Helene Stigen mener politiets arbeid i denne saken er viktig i et forebyggende-perspektiv.

– Selv om dette har forgreininger til hele Trøndelag og andre steder i landet er vi sikre på at en del av stoffet er tiltenkt brukere i vårt distrikt. Med satsinga vi har på barn og unge er det viktig å gjøre slike beslag, sier Stigen.

Politiet har etterforsket uvanlig mange alvorlige narkotikasaker i Værnesregionen i 2017, ifølge lensmann Marit Helene Stigen.

– Vi nærmer oss 20 slike saker og det er betydelig mer enn tidligere år. Sammenlignet med tidligere toppår har vi en fordobling av antallet, sier Stigen og tillegger:

– En del saker opprettet som følge av Tolletetatens innsats på grensene, mens resten er beslag gjort av politiet, sier Stigen.